europska turneja

Velika podrška Turskoj: Nakon Stoltenberga, u posjet stiže i američki šef diplomacije Blinken

15.02.2023 u 22:07

Bionic
Reading

Američki šef diplomacije Antony Blinken otputovat će u nedjelju u Tursku, koja je kao i susjedna Sirija pogođena katastrofalnim potresom, kako bi se osvjedočio o humanitarnim naporima da se pomogne stradalom stanovništvu, najavio je u srijedu State Department.

Blinken će ponajprije doći u zračnu bazu Incirlik na jugoistoku Turske odakle se otprema dio humanitarne pomoći za stanovništvo u zonama koje je pogodio razoran potres 6. veljače, a zatim će u Ankari razgovarati s turskim dužnosnicima u nedjelju i ponedjeljak, navodi se.

Blinken će početi europsku turneju u četvrtak u Njemačkoj, a u petak i subotu sudjelovati na konferenciji o sigurnosti u Muenchenu u saveznoj njemačkoj pokrajini Bavarskoj koja će uglavnom biti posvećena potpori Ukrajini suočenoj s ruskom agresijom te rivalstvu dviju supersila Sjedinjenih Država i Kine.

Turneju će Blinken završiti u Ateni u Grčkoj u ponedjeljak i utorak.

SAD je poslao oko 200 ljudi za potrage i spašavanja u Tursku i deblokirao prvi dio od 85 milijuna dolara humanitarne pomoći, a poslao je i helikoptere Black Hawk i Chinook za prijevoz opreme.

Pomoć Siriji odvija se preko lokalnih partnera jer Sjedinjene Države odbijaju svaki kontakt sa sirijskim predsjednikom Bašarom al-Asadom

Blinkenov posjet Turskoj bio je planiran prije potresa 6. veljače.

  • +18
Potres u Turskoj Izvor: Profimedia / Autor: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

U Munechenu će američko izaslanstvo doći u jakom sastavu jer uz glavnog tajnika stižu i potpredsjednica Kamala Harris i ministar obrane Lloyd Austin.

Tradicionalna konferencija o sigurnosti u Muenchenu održat će samo nekoliko dana do prve godišnjice početka ruske agresije na Ukrajinu 24. veljače. 

Američki predsjednik Joe Biden boravit će u Poljskoj od 20. do 22. veljače.  

Napeti odnosi SAD-a i Kine dodatno su se zaoštrili preletom kineskog balona preko američkog zračnog prostora te bi baloni mogli zauzeti dobar dio razgovora u Muenchenu kamo stiže i visoki kineski diplomat Wang Li i moguć je njegov sastanak s Blinkenom.