atmosferska rijeka

Velika oluja pogodila Kaliforniju, pale rekordne oborine

05.02.2024 u 15:02

Bionic
Reading

Olujni val, koji mediji opisuju kao atmosfersku rijeku, sustav koji donosi mnogo vlage, sa sjevera je danas stigao do južnih dijelova Kalifornije te izazvao klizišta i velike poplave na području Los Angelesa, a meteorolozi za sljedeća 24 sata predviđaju obilnu kišu i vjetrove

'Jaki udari vjetra i nestanci struje bit će manje opasan dio oluje koja će pogoditi južnu Kaliforniju. Ako ste zabrinuti za sjevernu Kaliforniju, ja sam više zabrinut za južnu i ono što dolazi', rekao je dr. Daniel Swain, klimatolog sa Sveučilišta Kalifornija u Los Angelesu, tijekom internetskog brifinga u nedjelju navečer, prenosi New York Times. Dužnosnici su upozorili da se najgori dio oluje, praćen obilnom kišom, očekuje u sljedeća 24 sata te su sugerirali da opasnost ne dolazi prvenstveno od udara vjetra u dalekovode ili drveće, već od goleme vlažne olujne fronte u jednom od najnaseljenijih područja u Americi.

Milijuni Amerikanaca trenutno se suočavaju s rekordnom količinom oborina, potencijalno 'po život opasnim' poplavama i jakim vjetrovima dok atmosferska rijeka udara po dijelovima južne Kalifornije. U nedjelju je guverner te države Gavin Newsom proglasio izvanredno stanje u osam okruga: San Luis Obispo, Santa Barbara, Ventura, Los Angeles, Orange, Riverside, San Bernardino i San Diego. U Los Angelesu je hitna situacija zahvatila arenu u kojoj su se u nedjelju navečer okupile zvijezde na dodjeli nagrada Grammy.

Iako je prošlo bez problema povezanih s vremenom, Nacionalna meteorološka služba otkrila je da je središte LA-a oborilo svoj rekord u količini padalina tog dana, a 10,4 centimetra palo je u jednom danu u veljači. Prethodni rekord bio je 6,5 centimetra i zabilježen je davne 1927. Do 5 ujutro po pacifičkom standardnom vremenu u ponedjeljak ujutro 560.000 stanovnika Kalifornije utonulo je u mrak jer je oluja srušila dalekovode i dovela do prekida opskrbe strujom u nekoliko okruga.

  • +15
Oluja u Kaliforniji Izvor: Profimedia / Autor: DAVID MCNEW / AFP / Profimedia

Ured NWS-a u Los Angelesu naveo je da će upozorenja o iznenadnim poplavama trajati do 9 ujutro po pacifičkom standardnom vremenu za okruge Los Angeles i Ventura. Dok će LA i dalje biti najteže pogođen u ponedjeljak ujutro, predviđa se da će se oluja proširiti područjem San Diega do večeri. Kiša je otkazala završni krug profesionalnog turnira u golfu na Pebble Beachu u okrugu Monterey u sjevernoj Kaliforniji. Budući da je za ponedjeljak bila najavljena jaka kiša, PGA Tour je završio događaj nakon samo tri dana, proglasivši Wyndhama Clarka pobjednikom.

'Putovanje ponedjeljkom navečer bit će u najmanju ruku potpuna katastrofa. Zapravo, bit će dovoljno loše da bih svima preporučio da ostanu kod kuće u LA-u ako je to moguće', rekao je Swain. NWS je zabilježio najveće udare vjetra od 130 km/h ili više na nekim mjestima. Više od 900.000 domova i poslovnih prostora ostalo je bez struje u nedjelju poslijepodne, prema PowerOutage.us. U blizini Los Angelesa, u lučkom gradu Long Beachu moglo bi pasti više kiše ovaj tjedan nego tijekom cijele godine, rekao je gradonačelnik Rex Richardson. Južna i središnja obala Kalifornije spremaju se za centimetar kiše na sat i ukupno tri do šest inča, objavila je Nacionalna meteorološka služba SAD-a. Očekuje se čak šest do 12 inča u podnožju i nižim planinama.

Područja Los Angelesa i Santa Barbare bila su izložena velikom riziku od prekomjerne kiše u nedjelju i ponedjeljak, a prognostičari predviđaju 'skoro kontinuirane padaline' tijekom 48 sati. Izdane su naredbe za evakuaciju za neke od stanovnika tih okruga, kao i za ljude u regiji San Jose, okrugu Ventura i dva područja okruga Los Angelesa koja su prethodno bila pogođena šumskim požarima, čineći ogoljeni teren osjetljivijim na klizišta.