bliži se godišnjica

Britanski obavještajci: Rusija jača obrambene položaje na jugu Ukrajine

13.02.2023 u 11:01

Bionic
Reading

Rusija jača i proširuje svoje obrambene položaje u okupiranim područjima Ukrajine, reklo je britansko ministarstvo obrane u ponedjeljak, dok se bliži godišnjica početka ruske invazije

Ruske snage su "vjerojatno dodatno ojačale obrambene položaje" na južnoj bojišnici u Zaporiškoj oblasti i povećale broj ljudi, stoji u izvještaju obavještajnih službi, koje svakodnevno objavljuje ministarstvo.

"Unatoč trenutnoj operacijskoj usredotočenosti na središnji Donbas, Rusija je i dalje zabrinuta glede obrane krajnjih dijelova svoje produžene bojišnice", napisalo je ministarstvo.

Kada bi ukrajinske snage probile bojišnicu u Zaporiškoj oblasti, moskovski "kopneni most" između ruske Rostovske oblasti i anektiranog Krima bio bi "ozbiljno" ugrožen.

Ukrajinski uspjeh u istočnoj ukrajinskoj pokrajini Luhansk pak bi ugrozio ruski cilj "oslobađanja" Donbasa, u koji spadaju Luhansk i Doneck.

"Odlučiti koju od ovih prijetnji treba učiniti prioritetom je vjerojatno jedna od središnjih dilema ruskih taktičara", reklo je ministarstvo.

  • +11
Rat u Ukrajini Izvor: Profimedia / Autor: Yasuyoshi CHIBA / AFP

Crta bojišnice u Ukrajini duga je otprilike 1200 kilometara.

Britansko ministarstvo obrane dnevno objavljuje izvještaje o ratu, čime se suprotstavlja ruskoj propagandi.

Moskva optužuje London da provodi ciljanu dezinformacijsku kampanju.