MITOHONDRIJSKO DARIVANJE

Velika Britanija dopustila 'troje roditelja'

03.02.2015 u 18:45

Bionic
Reading

Velika Britanija u utorak je postala prva država koja dopušta tehniku "troje roditelja" kod in-vitro oplodnje za koju liječnici kažu da će spriječiti neke nasljedne neizlječive bolesti, a kritičari da će dovesti do stvaranja dizajnirane djece

Tretman se zove in vitro oplodnja "troje roditelja", jer će novorođenčad iz genetski modificiranih zametaka imati DNK majke, oca i darivateljice.

Zamišljena je kao pomoć obiteljima s mitohondrijskim bolestima, neizlječivim oboljenjima koja se prenose po majčinoj strani i koja pogađaju oko 6500 djece u svijetu.

Nakon vrlo emotivne jednoipolsatne rasprave koju su neki zastupnici ocijenili prekratkom za tako važno pitanje, donji dom britanskog parlamenta je s 382 glasa "za" i 128 "protiv" odobrio korištenje tehnike nazvane mitohondrijsko darivanje. Time je Velika Britanija postala prva zemlja u svijetu koja je rabi, ali postoji golem otpor nekih vjerskih skupina i drugih kritičara.

Postupak obuhvaća intervenciju u proces oplodnje kako bi se uklonili mitohondriji, koji djeluju poput sićušnih baterija koje proizvode energiju unutar stanica i koji, ako imaju grešku, mogu uzrokovati nasljedne bolesti poput smrtonosnih srčanih bolesti, bolesti jetre, poremećaje mozga, sljepilo i mišićnu distrofiju.

Mitohondrijski DNK različit je od DNK iz stanične jezgre i ne utječe na osobine čovjeka kao što su boja kose ili očiju, fizički izgled ili karakterna osobnost.

"Konačno smo postavili temelj koji će ženama omogućiti nemjerljivo vrijedan izbor, izbor da budu majke koje se neće bojati da svojem djetetu prenose život nad koji se nadvila mitohondrijska bolest", rekao je nakon glasovanja Robert Meadowcroft, izvršni direktor Kampanje mišićne distrofije.

U otvorenom pismu britanskim parlamentarcima, 11 međunarodnih skupina koje sudjeluju u kampanji da se dopusti tehnika "troje roditelja" opisalo je mitohondrijske bolesti "nezamislivo okrutnima".

"One našoj djeci oduzimaju vještine koje su stekla, nanose nepodnošljivu bol i umaraju njihove organe jedan po jedan dok njihova tjelešca jednostavno više ne mogu dalje", napisali su.

No, kritičari tvrde da će ta tehnika dovesti do genetski modificirane "dizajnirane djece", a parlamentarna zastupnica konzervativne stranke Fiona Bruce ustvrdila je da će to "pustiti duha iz boce".

Odluku o korištenju nove tehnike oplodnje još treba potvrditi gornji dom parlamenta, ali se očekuje da će se suglasiti s odlukom donjeg doma.