covid-19

Velika Britanija će možda promijeniti pravila karantene za putnike

14.06.2020 u 12:46

Bionic
Reading

Britanska vlada traži zamjenske opcije za dvotjednu karantenu za ljude koji ulaze u zemlju te bi mogla izmijeniti pravila, rekao je u nedjelju ministar financija Rishi Sunak

"Svi želimo da putovanja postanu ponovno moguća, naravno da želimo, i kao u svemu drugome, želimo biti sigurni da smo donijeli prave mjere u pravo vrijeme posredstvom znanosti i svega drugoga što moramo uzeti u obzir", Sunak je rekao BBC-ju.

"Razmatramo sve opcije da se uvjerimo da je to moguće, a ljudi imaju sugestije kako bismo neke koridore mogli otvoriti s vremenom, tako da bi ministarstvo prometa trebalo aktivno razmatrati sve te opcije."

Putnička industrija i drugi sektori vrše veliki pritisak na vladu zbog mjera karantene koje je predstavila prošli tjedan. Aviokompanije kažu da će to biti udarac za poslove i turizam.

U ponedjeljak su na snagu stupila nova pravila za sve koji ulaze u Veliku Britaniju: svi koji ulaze u zemlju moraju u 14-dnevnu izolaciju.

Osobe koje ulaze u zemlju, uključivo i britanski državljani, morat će dati adresu na kojoj će provesti samoizolaciju, a ako prekrše pravila mogu biti kažnjeni svotom do 1000 funti.

Osobe koje dolaze iz Irske, Kanalskih otoka ili otoka Man ne trebaju u izolaciju, a postoje i iznimke za radnike u nekim industrijama kao i medicinske djelatnike u nekim sektorima.Putnici u tranzitu, koji ne prolaze graničnu kontrolu, također su među onima koji su izuzeti od obvezne izolacije.