IZVANREDNA VIJEST

Velika akcija: U tijeku uhićenja Boysa zbog nereda u Ateni, oglasili se odvjetnici

23.09.2023 u 13:24

Bionic
Reading

Nakon što su u Zagreb stigli europski uhidbeni nalozi (EUN) za navijače Dinama koji su nakon nereda pobjegli iz Grčke, a povezuje ih se s neredima u Ateni u kojima je izgubio život navijač AEK-a, hrvatska policija krenula je u akciju

N1 doznaje da je policija postupila prema nalogu i uhitila više navijača, točnije njih devet. Još uvijek nema službenih informacija, policija zasad ne želi ništa potvrditi, kažu, iz taktičkih razloga.

Odvjetnici uhićenih navijača tvrde kako grčko pravosuđe protiv njihovih branjenika nema nikakvih dokaza. EUN-i su izdani samo na temelju podataka o prelasku državne granice i korištenju vozila rent-a-cara koja su bila u Grčkoj. Zato će se, najavljuju, protiviti predaji, javlja N1.

'Postupanje po EUN-u nije samo puka formalnost, kako se to prikazuje jer od 2016. godine Hrvatska je odbila više od 300 EUN-a a najčešće iz razloga što nije bilo zajamčeno da će se u zemlji u kojoj će se voditi postupak poštivati ljudska prava osobe čije se izručenje traži. Protivit ću se izručenju svoga branjenika Grčkoj jer prema onome što mi je dosad poznato jedino na temelju čega se traži njegovo izručenje radi vođenja postupka je to što je njegovo ime nađeno na popisu osoba u vozilu rent-a-cara. Bez ikakvog drugog dokaza da je sudjelovao u počinjenju kaznenog djela', rekao je za Jutarnji list odvjetnik Hrvoje Lukavec, koji je angažiran od strane B. S., a još nekoliko kolega koji zastupaju udrugu "Bad blue Boysa" angažirano je za obranu uhićenih čije izručenje traži Grčka.

  • +19
Uhićeni navijači Dinama, Bad Blue Boysi u Ateni, Grčka Izvor: Pixsell / Autor: Yiannis Panagopoulos/Eurokinissi

Jutarnji list piše da su tijekom petka uhićena petorica pripadnika Bad Blue Boysa i dovedena u sjedište PU zagrebačke u Heinzlovoj. Zatim su odvezeni pritvorskom nadzorniku na Oranice. Policija navodno nije provodila krim istragu, već je postupala temeljem ranije spomenutih naloga.

Uhitite i izručite nam ove Bad Blue Boyse. Navedeno je to u zahtjevu grčkih vlasti s listom od desetak imena Dinamovih navijača koje sumnjiče da su sudjelovali u neredima u Ateni večer uoči utakmice 2. pretkola Lige prvaka između AEK i Dinama 7. kolovoza, u kojima je smrtno stradao 29-godišnji navijač AEK Michalis Katsouris.

Da su Europski uhidbeni nalozi stigli hrvatskom pravosuđu potvrđeno je neslužbeno Jutarnjem listu iz više izvora u pravosuđu, ali tko je na listi osoba za koje su zainteresirane grčke vlasti i za što ih točno terete, nisu uspjeli doznati.

Jutarnji je neslužbeno doznao da se radi o navijačima koji su bili registrirani prilikom ulaska u Grčku, njihova je imena grčkim vlastima dostavio hrvatski MUP prije nego što su krenuli u Grčku, ali su oni nakon nereda uspjeli napustiti tu zemlju.

Kako su rekonstruirale grčke vlasti, većina njih prvo je trajektom otputovala u Italiju te se kopnenim putem vratila u Hrvatsku.

Među onima čija su imena bila na popisu navijača koji su se vratili su i neki istaknuti vođe BBB-a, za koje se spekuliralo da su također sudjelovali u neredima ili imali značajnu ulogu u incidentima koji su završili smrtonosnim ozljedama Michalisa Katsourisa, piše novinar Jutarnjeg lista Dušan Miljuš.