uz kristijana curavića

Veleposlanici čistili more kod Murtera od plastike

05.06.2018 u 13:48

Bionic
Reading

Šest veleposlanika zaronilo je u more na Murteru kako bi zajedno s članovima organizacije WhiteFlag International pod vodstvom Kristijana Curavića pomogli u čišćenju Jadranskog mora. Poduhvatom se pohvalio i britanski veleposlanik

Zajedno s Curavićem ronili su veleposlanici Kanade, Njemačke, Slovačke, Švedske, Švicarske i Velike Britanije.

Akcija je organizirana povodom Svjetskog dana zaštite okoliša kojemu je ove godine tema 'Borba protiv zagađenja plastikom'.

Ta prva diplomatska ekološka akcija u Hrvatskoj organizirana je s ciljem podizanja svijesti građana o problemu koji je jedan od najvećih u svijetu - golemoj količini plastike i nerazgradivog otpada koje se nalazi na morskom dnu ili pak pluta morskim strujama te nerijetko ugrožava morski život, ali i ugrožava zdravlje ljudi.

Podaci Ujedinjenih naroda pokazuju da 8 milijuna tona plastike ulazi u ocean svake godine, zbog čega su znanstvenici pozvali na restrikcije njezine upotrebe. U prosincu prošle godine više od 200 država se obvezalo ograničiti plastično zagađenja oceana, upozorivši da bi je do 2030. u morima moglo biti više od riba, piše Reuters.

  • +18
Šest veleposlanika čistilo morsko dno kod Murtera Autor: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Akcijom čišćenja na Twitteru se pohvalio i britanski veleposlanik Andrew Dalgleish. 'Ono kad se osjećaš kao James Bond, a izgledaš kao oveći pingvin. Jučerašnje treniranje za današnju akciju s kolegama veleposlanicima, čišćenje smeća iz Jadrana', napisao je Dalgleish na Twitteru uz fotografiju sebe u ronilačkom odjelu.

Akcijom se pohvalio i švedski veleposlanik Lars Schmidt.