financiranje pomaže ratu

Vedriš: Vjerojatno će doći do embarga na uvoz ruske nafte, no pitanje je hoće li EU moći bez ruskog plina

20.04.2022 u 21:33

Bionic
Reading

Ekonomski stručnjak i profesor na Visokom učilištu Effectus Mladen Vedriš rekao je večeras u središnjem HTV-ovom Dnevniku da će vrlo vjerojatno doći do embarga na uvoz ruske nafte te da je ključno pitanje u kojoj će mjeri EU moći bez ruskog plina

Upitan o mogućnosti novih sankcija Rusiji, Vedriš je rekao da ćemo vidjeti što će EU dogovoriti međusobno i s SAD-om. 'Vrlo vjerojatno će doći do embarga na uvoz nafte', rekao je Vedriš za Dnevnik HRT-a.

'Ključno je pitanje u kojoj će mjeri Europa, EU, moći bez ruskoga plina jer financiranje kupnje ruskoga plina jednim dijelom sigurno potpomaže ruski ratni stroj. Tako da ta odluka nije jednostavna, ona će sigurno imati ekonomske posljedice', dodao je.

Vedriš je rekao da se o tome rade analize i proračuni te da ta odluka vrlo vjerojatno mora biti donesena u idućim tjednima ili možda u ljetnim mjesecima. 'Ako će biti donesena, ona će sigurno imati ekonomske reperkusije, ali ako pomogne zaustavljanju rata, tada će trajno gledano, pa već i na srednji rok, imati sigurno znatno povoljnije ekonomske posljedice da se svijet vrati u normalu jer produženje ratnog stanja, ove agonije, ove tragedije, sigurno ima implikacije i na ekonomiju', zaključio je.