TJESKOBA UOČI IZBORA

Većinu Amerikanaca muči plaćanje kredita

28.10.2010 u 22:40

Bionic
Reading

Većina Amerikanaca kaže kako je zabrinuta hoće li moći plaćati hipotekarni kredit ili najamninu za stan, što pokazuje razmjere tjeskobe zbog ekonomske krize u zemlji uoči kongresnih izbora idućeg utorka

Nova anketa The Washington Posta pokazuje da je zabrinutost zbog plaćanja stanovanja u porastu od 2008. godine, unatoč nekim poboljšanjima u gospodarstvu u cjelini. Ukupno je 53 posto ispitanih reklo da su 'vrlo zabrinuti' ili 'donekle zabrinuti' hoće li imati novca za te mjesečne uplate. Zabrinutost je najveća među onima s nižim primanjima i među Amerikancima afričkog podrijetla.

Rezultati ankete ukazuju na politički izazov s kojim se suočava Obamina administracija: unatoč stotinama milijardi dolara uloženih u sanaciju posrnulih financijskih tvrtki, otvaranje novih radnih mjesta i zadržavanje zajmoprimaca u njihovim domovima, nije uspjelo da se mnogi ljudi osjećaju bolje glede osobne situacije ili da se oslobode strahova oko podmirenja troškova za osnovne potrebe, kao što je stanovanje.

Prije dvije godine 37 posto ispitanih je bilo zabrinuto za plaćanje kredita ili najamnine za stan.

Od tog se vremena stanje gospodarstva skromno popravilo. Stopa nezaposlenosti spustila se ispod 10 posto, a ekonomisti su recesiju proglasili završenom u lipnju prošle godine, no ti su rezultati imali mali psihološki učinak.

Nemogućnost demokrata da umire Amerikance suočene s tim problemima, vjerojatno da će ih stajati na izborima idući tjedan, za koje ankete najavljuju veliku pobjedu oporbenih republikanaca i promjenu ravnoteže snaga u Kongresu.

Zabrinutost je dvostruko veća među onima s prihodima kućanstva manjim od 30.000 dolara godišnje, nego kod onih s godišnjim primanjima od 75.000 dolara ili više. Ukupno 75 posto Amerikanaca afričkog podrijetla zabrinuto je za plaćanje kredita ili najamnine.

Osim porasta zabrinutosti zbog plaćanja stana, političku štetu vladajućim demokratima nanijela je i nedavna kriza zbog provedenih ovrha nad kućama, koja je otkrila brojne napravilnosti u obradi kreditnih dokumenata u bankama.

Početkom listopada narasla je potpora za uvođenje nacionalnog moratorija za ovrhe nad kućama, dok se ne razjasne nepravilnosti u postupcima banaka, no Obamina administracija usprotivila se moratoriju, ocijenivši da bi to izazvalo poremećaj na stambenom tržištu.

Anketa The Washington Posta je pokazala da se s Bijelom kućom ne slaže većina Amerikanaca te da 52 posto podržava uvođenje moratorija, a 34 posto se protivi. Po stranačkoj pripadnosti, gotovo dvije trećine demokrata je za moratorij kao i blaga većina neovisnih birača, dok su republikanci podijeljeni.

Unatoč zabrinutosti zbog plaćanja za stanovanje, 61 posto anketiranih kaže da je sada 'dobro vrijeme' za kupnju kuće, što je stajalište koje dijeli većina republikanaca (70 posto), demokrata (61 posto) i nezavisnih birača (59 posto).

Anketa je provedena telefonski od 21. do 24. listopada na nacionalnom uzorku od 1006 odraslih osoba, uz marginu greške od plus ili minus 3,5 posto.