ŽUPANIJSKO KADROVIRANJE

Većina zaposlenih u Ekonomskoj školi 'Vukovar' protiv izabrane ravnateljice

08.10.2020 u 17:28

Bionic
Reading

Predstavnici zaposlenika Ekonomske škole "Vukovar" u četvrtak su na konferenciji za novinare ispred škole izrazili nezadovoljstvo izborom nove ravnateljice, koja je, kako je rečeno, izabrana mimo volje nastavnika i ostalih zaposlenika škole te po političkom diktatu osnivača, Vukovarsko-srijemske županije

U prošla dva procesa izbora ravnatelja škole (2014. i 2017.) politika je poštovala izbor kolektiva vodeći se načelom kako sami nastavnici i radnici najbolje poznaju kandidate i kako treba poštovati demokratski izraženu volju kolektiva, rekao je profesor u Ekonomskoj školi "Vukovar" Tomislav Lešić, ističući kako je osnivač namećući svojeg kandidata od izbornog procesa napravio farsu i narugao se zaposlenicima škole.

"Osnivač je u četrdeset dana dva puta mijenjao članove Školskog odbora. Sva tri članova Školskog odbora glasovala su kao i predstavnik roditelja za kandidatkinju koju je županija kao osnivač htjela postaviti na mjesto ravnatelja te je ona i izabrana jer smo mi s tri glasa ostali u manjini", objasnio je Lešić.

Rekao je kako se nastavnici i zaposlenici u školi osjećaju izigranima i poniženima te ne vide čemu su uopće potrebni izbori ako osnivač unaprijed određuje tko može biti izabran za ravnatelja škole.

"Kakva se poruka ovime šalje nama i djeci, a mi smo odgojno-obrazovna ustanova? Nadamo se i vjerujemo da ministar obrazovanja neće priznati ovaj izbor... Nije, dakle, uopće bitan stav nas nastavnika i zaposlenika, već je dovoljno imati Vijeće roditelja koje se može vrlo lako iskontrolirati", rekao je Tomislav Lešić i dodao kako je po zakonu sve u redu, ali je s moralnoga i etičkog stanovništva upitan cijeli izborni proces.

Na konferenciji za novinare bio je i zamjenik vukovarsko-srijemskog župana i roditelj učenika koji pohađa tu školu Damir Barna, koji je rekao kako ga je sram zbog svega što se događa u toj školi.

"I sve ovo izgleda zakonito, ali pogledajte praksu. Ovo ni u Kolumbiji nije bilo da u četrdeset dana osnivač u dva navrata mijenja članove u Školskom odboru", rekao je Barna, koji je zajedno s vukovarskim gradonačelnikom Ivanom Penavom proljetos napustio HDZ, koji je na vlasti u Vukovarsko-srijemskoj županiji.

Barna je također rekao kako može odgovorno potvrditi da je bilo "političkog lobiranja SDSS-a prema roditeljima djece koja pohađaju nastavu na srpskom jeziku da se za ravnatelja izabere kandidat osnivača".

Komentirajući stanje u Ekonomskoj školi u Vukovaru, župan Božo Galić rekao je novinarima kako Vukovarsko-srijemska županija kao osnivač ima apsolutno pravo da u Školski odbor imenuje svoje članove.

"Činjenica da je osnivač mijenjao svoje članove Školskog odbora na dan održavanja sjednice proizlazi iz razloga da je postojala mogućnost da pojedini članovi imenovani ispred osnivača ne stignu na sjednicu, što se već događalo, a što bi kompromitiralo cijeli natječajni postupak, odnosno dovelo do pada natječaja jer je 6. listopada bio zadnji dan za održavanje sjednice u zakonom propisanom roku", objasnio je Galić.

Vukovarski gradonačelnik Ivan Penava rekao je u izjavi novinarima da od njegova dolaska na dužnost gradonačelnika politika nikada nije išla kontra volji nastavnika i zaposlenika pri izboru ravnatelja škola.

"Meni je kao gradonačelniku Vukovara neshvatljivo da u situaciji kada imate jednog kandidata iz Vukovara i tri izvan Vukovara vi idete sjeći toga Vukovarca", rekao je Penava i zaključio kako je "poruka Bože Galića da ne može odlučiti struka, već moraš imati iskaznicu HDZ-a da bi postao ravnatelj".