ISTRAŽIVANJE NOVE TV

Većina građana podržava mljekare, ali ne i blokade cesta

29.02.2012 u 19:30

Bionic
Reading

Više od 60 posto ispitanih građana smatra da su zahtjevi mljekara opravdani, no otprilike isti postotak smatra da, unatoč tome, blokade prometnica nisu način na koji te zahtjeve treba ostvariti. Pokazalo je to istraživanje koje je s agencijom IPSOS/PULS na 600 ispitanika provela Nova TV

Čak 61 posto ispitanih smatra da su zahtjevi mljekara opravdani, no oko trećine (30 posto) smatra da nisu. Mlađe osobe, osobe nižeg obrazovanja,osobe sa sela, osobe iz Sjeverne Hrvatske te birači oporbe češće navodeda su zahtjevi opravdani.

No, unatoč podršci u zahtjevima, većina ispitanika (60 posto) ne podržava blokade prometnica. Njih 39 posto, i to uglavnom mlađih osoba, osoba nižeg obrazovanja, osoba sa sela, osoba iz Sjeverne Hrvatske te birača oporbe, podržavaju blokade prometnica.

No iako su birači oporbe uglavnom stali uz mljekare u podršci blokade prometnica, i među onima koji to ne podržavaju ima onih koji smatraju da je Vlada mogla više učiniti za mljekare. Naime, istraživanje je pokazalo da većina građana (62 posto) smatra da Vlada može i treba učiniti više kako bi pomogla mljekarima. Tog su mišljenja češće mlađe osobe, osobe sa sela, osobe iz Like i Banovine te birači oporbe. Oni koji smatraju da su zahtjevi opravdani češće smatraju da je Vlada mogla učiniti više.

Dok su oko prosvjeda mljekara parlamentarne stranke bile na suprotnim stranama, kada je u pitanju objava registra poreznih dužnika, sve su bile složne. Nešto drukčije mišljenje imali su stručnjaci i poslovni ljudi, no i većina građana ipak je stala na stranu politike. Velika većina građana podupire objavu popisa poduzeća i osoba koje države druguju porez (83 posto), dok ih je 14 posto protiv objave.

Čak 85 posto ispitanika podržalo bi o objavu registra pravnih osoba i pojedinaca koji dobivaju razne poticaje i subvencije iz državnog proračuna, dok ih je samo 12 posto protiv takve objave, pokazalo je istraživanje nove TV i agencije IPSOS/PULS.