NEMA DERBIJA BEZ OZLJEDA

Vatrogasci zbog pirotehnike zaprijetili bojkotom utakmica

18.09.2013 u 11:00

Bionic
Reading

U subotnjem velikom nogometnom derbiju između Dinama i Hajduka na splitskom Poljudu ozlijeđena su dvojica vatrogasaca koji su u eksploziji topovskog udara kod korner zastavice zamalo ostali bez bubnjića, a zbog sve češćeg ozljeđivanja svojih kolega zapovjednik splitskih vatrogasaca Ivan Kovačević najavljuje mogućnost otkazivanja osiguranja utakmica kako bi zaštitio svoje ljude

'Ne znam na koji način apelirati na pojedine navijače koji, osim što kvare ugođaj na stadionu i svom klubu nabijaju kazne, vrlo često teško ozljeđuju vatrogasce. Nema derbija na kojem nemamo ozlijeđenih vatrogasaca. Na ovom zadnjem je dvojici nastradao sluh. Popucale su im kapilare u ušima i narušen im je centar za ravnotežu. Jednom od njih je malo nedostajalo da mu pukne bubnjić, što bi značilo da više ne bi mogao raditi kao vatrogasac. Iz stadiona smo ih iznijeli jer nisu mogli hodati. Tako je na svakom derbiju. U ovoj godini su nam ozlijeđena ukupno četiri vatrogasca. Svi od topovskog udara', priča Kovačević i otkriva kako će zbog toga već danas sve urgentne službe (policija, Hitna pomoć i vatrogasci) te osiguranje održati zajednički sastanak s upravom Hajduka.

Kovačević za Hinu otkriva da su 2009. na Poljudu jednom vatrogascu na nogama popucale sve kapilare nakon što je u njegovoj neposrednoj blizini eksplodirao topovski udar. Osim što navijači bacanjem pirotehnike oštećuju atletsku stazu na stadionu te pale razne reklame Kovačević upozorava da je i samo izgaranje takvih naprava jako otrovno. Napominje i da navijači očito nisu svjesni koliko se primjerice kod paljenja stolica javlja otrovnih plinova.

'To je plastika, a gdje ima polivinil klorida on se spaja s ugljičnim monoksidom i nastaje plin fozgen koji se koristio u Drugom svjetskom ratu kao bojni otrov. Navijači to na tribinama udišu. Tu su još i drugi plinovi kao što je sumpor, metan, propan te ugljični monoksid. Svima je u interesu da vatrogasci pirotehniku čim prije pokupe da se ne bi oštećivala tartan staza i reklame, ali mi više u onakvim uvjetima ne možemo raditi jer je to pogibeljno za vatrogasce', tvrdi Kovačević.

Ni pirotehnika nije više kao što je bila, dodaje, jer sada se dosta toga radi u kućnoj radinosti i možda baš zato ima tako pogubne rezultate na one koje se nađu u blizini eksplozije. Zapovjednik JVP grada Splita kaže da osobno nema ništa protiv pirotehnike na utakmicama jer je to za njega lijepa koreografija, no ima protiv bacanja bengalki i topovskih udara u teren, gađanja vatrogasaca ili paljenja reklama.

'Uvjeren sam da ove stvari oko bacanja pirotehnike u teren mogu riješiti navijači između sebe. I ja sam svojevremeno bio aktivni navijač Hajduka i dobro se sjećam da bi na stadionu bilo onako kako bi jedan od vođa Torcide rekao', priznaje, i dodaje da u svojoj 20-godišnjoj karijeri profesionalnog vatrogasca, u koju se ubrajaju i ratne godine, nije imao sličnih situacija sa pirotehnikom.

Splitski vatrogasci su tijekom godina na sve moguće načine pokušali doskočiti svim problemima na stadionu, pa su izradili štipalice za uzimanje bengalki koje ulete u teren, no navijači su ubrzo počeli koristiti topovske udare. Kako bi se sa terena što prije riješili topovskih udara kućne izrade nabavili su posebne košare za njihovo skupljanje, a uz to su svi dobili i čepiće za uši. Tu se javio problem u komunikaciji jer zbog čepića vatrogasci nisu mogli međusobno komunicirati. Još nije jasno na koji način navijači u stadion unose pirotehniku. Hoće li se problem s osiguranjem nogometnih utakmica na Poljudu riješiti bit će poznato nakon današnjeg sastanka.