A GDJE JE INSPEKCIJA?

'Varšavska je najuža ulica u Zagrebu!'

11.08.2010 u 13:57

Bionic
Reading

Varšavska je najuža ulica u Zagrebu, a do ljudi koji žive u njoj ne mogu vozila hitne pomoći ni vatrogasna vozila, upozorili su danas aktivisti na konferenciji za novinare održanoj u toj ulici

Da bi svoje riječi i dokazali, sami su pred novinarima izmjerili prolaz između gradilišta i zgrade Ustavnog suda koji je, što je i golim okom vidljivo, drastično uži od propisana tri metra. Najuži dio prolaza širine je 75 centimetara, a ispred ulaza u Ustavni sud izmjerili su 'čak' 90 centimetara.

'Time su investitori protupravno onemogućili kretanje osoba s invaliditetom, kolica s malom djecom, kola hitne pomoći i vatrogasaca', upozorio je Tomislav Tomašević, predsjednik udruge Zelena akcija.

'Sinoć su radnici Tehnike po nalogu Grada Zagreba, kao investitora radova u Varšavskoj, mimo rješenja Grada o zauzimanju javne prometne površine, proširili gradilište. Prema tom rješenju, u Varšavskoj mora postojati prolaz širine barem tri metra, za pješake i interventna vozila. U prvoj fazi radova taj prolaz mora biti na južnoj strani Varšavske, a u drugoj fazi on seli na sjevernu stranu ulice, kazao je Tomašević

Kvaka je u tome što je, objasnio je dalje Tomašević, 'upravo taj prolaz bitan element dozvole za gradnju u Varšavskoj. Prvo rješenje Grada Zagreba o zauzimanju javno-prometne površine nije prošlo pri Ministarstvu zaštite okoliša upravo zato što u njemu nije bio poštivan taj detalj. U drugom rješenju Grad je ispravio taj nedostatak, ali očito je da ga i dalje svjesno krše'.

Teodor Celakoski, predsjednik inicijative Pravo na grad, upozorio je na simboliku, naime, 'upravo pred zgradom u kojoj je smješten Ustavni sud krše se temeljna ljudska prava. To je vrhunac terora koji provodi ova vlast i investitor. To nije nekakav presedan u odvijanju ovog građevinskog projekta, nego se u njegovu provođenju cijelo vrijeme mulja, daju se dozvole koje se potom poništavaju, pa se izdaju druge, pa se donose nekakva hibridna rješenja. Na koncu ni sve to nije dovoljno, nego se zauzima i više od dozvoljenog i ugrožava stanare Varšavske ulice. Riječ je o maltretiranju pravne države'.

Zelena akcija i Pravo na grad zatražili su da na teren izađu građevinske inspekcije i djeluju, ali i izrazili sumnju da će reagirati. Kako je rekao Celakoski: 'Sumnjamo da će inspekcija reagirati jer je za nadzor nadležan Grad Zagreb. Ne vjerujemo ni da će reagirati državna inspekcija jer ministrica Marina Matulović Dropulić ima interes u kopanju ove rupe, budući da je IGH projektant ulazno-izlazne rampe. Inspekcije su, na kraju, i dosad pokazale da nisu spremne štititi prava građana u gradu Zagrebu'.

Aktivisti u Varšavskoj