PITANJE ČASTI

Varga reagirao na nesmiljenu optužbu o svom liječenju

11.08.2016 u 19:39

Bionic
Reading

Trpimir Goluža, predsjednik Hrvatske liječničke komore, optužio je bivšeg i potencijalno budućeg ministra zdravlja Sinišu Vargu, koji se nakon ozdravljenja od teške zloćudne bolesti vratio na političku scenu, da je odbijanjem terapijskog liječenja ne samo životno ugrozio vlastito zdravlje već i bespotrebno trošio proračunski novac. Šef HLK-a zasad dodatno ne obrazlaže tu nesmiljenu optužbu, a Varga za tportal kaže da je iz Golužinih izjava vidljivo što on misli o pacijentima i da 'to definitivno ne služi na čast ni jednom liječniku'

Trpimir Goluža je putem Facebooka poručio da je Varga u intervjuu Jutarnjem listu priznao da je 'kao pacijent, svojom samovoljom, odbijanjem uputa liječnika i nepridržavanjem dijagnostičko-terapijskog plana liječenja ne samo životno ugrozio vlastito zdravlje već i posve bespotrebno nanio dodatan, nemali, financijski trošak zdravstvenom sustavu'.

'Odbijanje liječenja prema stručno dokazanim terapijskim metodama i principima trebalo bi podrazumijevati i preuzimanje odgovornosti za eventualan nepovoljni tijek i ishod liječenja. U svakom pogledu pa i financijskom. Samo punom odgovornošću svakog pružatelja i korisnika zdravstvene skrbi, uključujući i bivše i sadašnje ministre, možemo očuvati hrvatski zdravstveni sustav', naveo je Goluža koji u četvrtak nije odgovorio na molbu tportala da podrobnije obrazloži svoju objavu. 

Siniša Varga izjavio je za tportal da je o svom liječenju progovorio u javnosti upravo zato što se ponovno kandidira za poziciju ministra zdravlja.

'Mislim da građani i birači moraju znati koga imaju pred sobom i kome će dati svoj glas. Trpimir Goluža i ja evidentno nastupamo iz različitih pozicija. Iz njegovih izjava vidimo što on misli o pacijentima, a mislim da to definitivno ne služi na čast ni jednom liječniku. Pacijenti moraju biti u središtu sustava, bez obzira na dijagnozu i materijalnu situaciju, i tu nema kompromisa', poručio je Varga.


Podsjetimo, Varga je početkom kolovoza dao do znanja da je jedini kandidat SDP-a za ministra zdravlja pa je teško oteti se dojmu da je riječ o eklatantnom pokušaju miniranja njegova povratka na čelo resora kojim od siječnja upravlja HDZ-ovac Dario Nakić.

Da je i Varga već u kampanji, koja službeno počinje 16. kolovoza, jasno je iz njegove izjave da je za vrijeme liječenja osluškivao iskustva drugih pacijenata, a 'svi su rekli da se u vrijeme SDP-ove vlasti osjetno lakše dolazilo do dijagnostike i dogovorene terapije negoli što je to bilo u ovoj godini, za vrijeme HDZ-a'.

No, ono na što je Goluža, po svemu sudeći, reagirao, odnosi se na Vargino neizravno priznanje da je prekršio proceduru liječenja.

'Bolje je biti Štef iz Klanjca'

'Sad mi je žao, ali u borbi za vlastitu slobodu i onoj s bolničkom hijerarhijom ponekad sam želio imati više slobode u odlučivanju o vlastitom zdravlju. No, nakon svega vidim da to nije dobro, odnosno kako je sve što su mi liječnici predlagali bilo za moju dobrobit. Reda mora biti - doktori koji nas liječe ipak više znaju. I kad je doktor pacijent, mora slušati kolegu', rekao je Varga.

'Kad je zdravstveni radnik pacijent, često se preskaču procedure što može biti kobno. Reći ću jednostavno - bolje je biti 'Štef iz Klanjca' jer kod njega uvijek ide sve prema protokolu i da je Štef bio na mojem mjestu, ne bi u bolnici proveo više od dva mjeseca', ilustrirao je Varga.