POTVRĐENA PRESUDA

Varaždinski FOI spolno diskriminirao profesora jer je gej

29.08.2013 u 11:22

Bionic
Reading

Varaždinski Županijski sud potvrdio je presudu prema kojoj je Dario Krešić s tamošnjeg Fakulteta organizacije i informatike bio žrtva spolne diskriminacije na toj obrazovnoj ustanovi, što je, prema podacima udruge Kontre, prva pozitivna presuda u slučaju diskriminacije na osnovu spolne orijentacije povodom prijave građanina

Presudom je utvrđeno da je poslodavac, Fakultet organizacije i informatike, počinio diskriminaciju na temelju spolne orijentacije stvorivši za Krešića 'neprijateljsko, ponižavajuće i uvredljivo okruženje' i spriječavajući ga u napredovanju na radnom mjestu. Sud je također zabranio Fakultetu da sprječava Krešićevo napredovanje, izvijestile su danas udruge Kontra i Iskora, kojima se Krešić prvi put obratio 2009.

Krešić je zatražio pomoć jer su ga uznemiravali kolege - profesor Božidar Kliček i neposredno nadređena osoba profesor Željko Hutinski, s obzirom da su šalama i opaskama opetovano ismijavali njegovu spolnu orijentaciju.

Nakon dopisa odvjetnika tih udruga upravi Fakulteta pismeno su se ispričali zbog uznemiravanja, no nakon toga odnosi se nisu normalizirali nego se dogodilo upravo suprotno. Nakon stjecanja doktorata na Sveučilištu u Erlangenu, jednom od vodećih njemačkih sveučilišta, kao znanstvenik-povratnik Krešić se zaposlio na Fakultetu organizacije i informatike i od tada je od uprave Fakulteta bio sustavno sprječavan u redovnom napredovanju na radnom mjestu.

Zbog toga je pred Općinskim sudom u Varaždinu podnio antidiskriminacijsku tužbu protiv Fakulteta, kojoj su se pridružili Kontra i Iskorak te pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Gordana Lukač Koritnik.

Kontra poziva rektora Sveučilišta u Zagrebu Aleksu Bjeliša da javno osudi diskriminaciju na varaždinskom Fakultetu i spriječi daljnje diskriminiranje Krešića, te da primjereno sankcionira pojedince odgovorne za tu diskriminaciju.