TRAJNO RJEŠENJE SMEĆA

Varaždinske glavobolje oko namicanja 100 milijuna kuna

11.02.2014 u 13:51

Bionic
Reading

U Gradu Varaždinu razmatraju kako će se platiti oko 100 milijuna kuna za trajno zbrinjavanje baliranog otpada kojeg je u Brezju već oko 137.000 tona, a za što je Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost objavio međunarodni natječaj

'Od ponuditelja očekujemo prijedlog tehnologije, detaljan terminski i radni plan sve pod uvjetom da se predloženo može obaviti na zakonski propisan način i u periodu manjem od godine dana' - pojasnio je ministar Mihael Zmajlović.

Fond u prvoj fazi traži zainteresirane ponuditelje za uslugu uklanjanja baliranog miješanog komunalnog otpada s lokacije Brezje, kao i utovar, vaganje, prijevoz, istovar te postupak obrade, sukladno Zakonu o održivom gospodarenju otpadom. Postupak zbrinjavanja otpada, kako naglašavaju u Ministarstvu zaštite okoliša i prirode (MZOIP), ne smije uključivati opciju odlaganja neobrađenog ili djelomično obrađenog otpada na jedno ili više odlagališta diljem Hrvatske.

Nakon prve faze natječaja komisija će pregledati ponude i odabrati tehnologiju zbrinjavanja, a zatim slijedi druga faza postupka u kojoj će se zatražit financijske ponude od ponuditelja koji zadovolje uvjete.
'Postupak zbrinjavanja obavit će se o trošku Grada Varaždina, ali će Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost sufinancirati troškove u iznosu od minimalno 40 posto' – naglašavaju u MZOIP-u koje se nada da će u travnju imati ponuditelja koji zadovoljava kriterije.

Ako se uspiju riješiti sve pravne dvojbe i Fond uistinu odobri 40 ili čak 50 posto novca za zbrinjavanje bala, pitanje je odakle namiriti drugu polovicu troška koja bi mogla iznositi oko 60 milijuna kuna, uzme li se u obzir da je u Brezju 137.000 tona bala, a da je na lanjskom (neuspjelom) natječaju slovačka tvrtka za spaljivanje tražila 899 kuna po toni (bez PDV-a).

'Najprije treba vidjeti koliku će cijenu dati ponuditelji, a realno je za očekivati i da će Fond sufinancirati trošak zbrinjavanja s više od 40 posto. Nadalje, Varkom ima za tu svrhu više od dva milijuna kuna, a još devet milijuna kuna avansa je kod T7 VIS-a u vezi čega se vodi spor. Ostatak će se najvjerojatnije namiriti prodajom potraživanja jer je to jednostavnije, iako ima više modela. Razgovarali smo o tome s bankama kojima bi novac vraćali korisnici kroz više godina, pri čemu bi Grad Varaždin snosio trošak kamata, a možda i više jer su građani najmanje krivi za to što se godinama otpad odlagao u Brezju', rekao nam je varaždinski gradonačelnik Goran Habuš koji naglašava da zbog zbrinjavanja bala računi za otpad domaćinstvima ne bi smjeli porasti za više od 15 do 20 kuna.

Uzme li se da će za zbrinjavanje trebati 50 milijuna kuna, kao i da na području Varaždina ima 17 tisuća korisnika kojima računi zbog bala ne bi porasti više od 20 kuna, ispada da će svaki od njih trebati platiti gotovo 3.000 kuna, i to kroz 12 godina! Takav rok otvara pitanje (nemalog) troška kamata pa se s razlogom nameće dvojba hoće li se na kraju uopće dobiti toliko najavljivano (financijski) prihvatljivije rješenje za bale u odnosu na osporavano.