VARTEKS U PROBLEMIMA

Varaždinci od Vlade traže spas gospodarstva

25.03.2011 u 19:04

Bionic
Reading

Zbog situacije u kojoj se našlo gospodarstvo, osobito varaždinska tekstilna industrija, Varaždinska županija uputila je inicijativu Vladi RH za hitno uključivanje u rješavanje problema koji, uz ostalo, uzrokuju rast nezaposlenosti

Ocjenjujući nezadovoljavajućim stanje u gospodarstvu Varaždinske županije, vijećnici Županijske skupštine smatraju da je ono primarno uzrokovano višegodišnjim neprovođenjem strukturnih reformi, odnosno nepostojanjem poslovne sposobnosti za postizanje veće konkurentnosti gospodarskih subjekata na globalnoj razini. Kako bi se to promijenilo, smatraju da je nužno poboljšati institucionalno okruženje, unaprijediti makroekonomske uvjete te provesti fiskalnu decentralizaciju.

Varteks u Varaždinu bez trgovina?

O veličini teškoća tekstilne industrije najbolje govore prilike u Varteksu, još uvijek najvećem domaćem tekstilnom poduzeću, koji ima više od dvije tisuće radnika. Zbog nagomilanih gubitaka, odnosno smanjenja kreditnoj izloženosti, još početkom godine kompanija je oglasila prodaju svog proizvodnog pogona u Ivancu te polovice robnih kuća, odnosno city centara u Varaždinu, Rijeci, Puli i Daruvaru, kao i četiri poslovna prostora u Zagrebu, Garešnici i Kutini. No, osim bez ovih objekata, Varteks bi mogao ostati i bez poslovnih prostora koje unajmljuje u središtu Varaždina. Naime, Grad Varaždin je protiv Varteksa podnio tužbu pred iseljenje iz 11 gradskih poslovnih prostora, budući da tri do četiri mjeseca u gradski proračun nisu uplaćivane zakupnine. Uspije li Grad Varaždin u svoj namjeri, Varteks u Varaždinu neće imati trgovina.


Sukladno tome, vijećnici Županijske skupštine u inicijativi prema Vladi RH, odnosno potpredsjedniku Domagoju Miloševiću i ministru gospodarstva Đuri Popijaču, apeliraju na dosljednu, cjelovitu i kvalitetnu provedbu mjera i programa utvrđenih u Razvojnoj strategiji hrvatske industrije tekstila i odjevnih predmeta za razdoblje od 2008. do 2015. godine, odnosno da se posebna pozornost posveti 'nisko akumulativnoj industriji gdje rad ima veliko učešće'.

Vijećnici traže i poboljšanje institucionalnog okruženja za poduzetničko djelovanje, posebno kroz racionalizaciju cjelokupnog javnog sektora, rješavanje problema neplaćanja te boljeg funkcioniranja pravnog sustava i bolje regulatorne okvire.

Traži se i unapređenje makroekonomskih uvjeta poslovanja poduzetnika koji, prema njihovom mišljenju, sada nisu u funkciji poduzetničkog razvoja, prvenstveno zbog nepoticajnog i nepravednog poreznog sustava i vrlo malih ulaganja u istraživanje i razvoj u odnosu na zemlje EU-a. S tim u vezi, nepovezanost obrazovanja, istraživanja i razvoja s gospodarstvom vijećnici vide kao jedan od ključnih ograničavajućih faktora veće konkurentnosti gospodarstva.

'Unapređenje uvjeta poslovanja vidimo prije svega kroz izgradnju poticajnog poreznog i fiskalnog sustava, koji će se temeljiti na transparentnim kriterijima dodjele državnih potpora s većim udjelom horizontalnih, a ne sektorskih potpora, kao što je u Europskoj uniji, navodi se u inicijativi Vladi RH u kojoj se poziva i na fiskalnu decentralizaciju kroz povećanje udjela lokalnih i regionalnih jedinica u javnim prihodima sa sadašnjih 10 na 20 do 25 posto.