LAKŠE ĆE DISATI

Varaždin više neće biti zatrpan smećem

05.09.2012 u 13:48

Bionic
Reading

Visoki trgovački sud ukinuo je privremenu mjeru zabrane raspolaganja varaždinskim komunalnim otpadom prema kojoj se komunalni otpad iz Varaždina i okolnih mjesta nije mogao isporučivati nikome izuzev T7 VIS-u

'Moram s veseljem konstatirati da je Visoki trgovački sud prihvatio žalbu Grada Varaždina i Varkoma te je preinačio rješenje varaždinskog Trgovačkog suda na način da se odbija prijedlog za određivanje privremene mjere zabrane raspolaganja otpadom kao neosnovanim', naglasio je varaždinski gradonačelnik Goran Habuš govoreći o rješenju koje je u Grad Varaždin stiglo u utorak.

Habuš se ukratko osvrnuo i na obrazloženje rješenja suda koje će biti moguće dobiti sukladno Zakonu o pravu na pristup informacija.

'Sud je prihvatio sve ono što smo navodili kao naše kontraargumente još dok je donijeto nepravomoćno rješenje o zabrani raspolaganja otpadom. Osnovni razlog je da se takvom privremenom mjerom ne postiže svrha, odnosno Grad Varaždin ne rješava problem otpada, a T7 VIS ga ne dobiva. Naime, niti Grad Varaždin niti Varkom nisu bili u obvezi predavati novonastali otpad T7 VIS-u. Ovo rješenje VTS-a izrijekom potvrđuje da je baliranje otpada u Brezju bilo zakonito, iako se u medijima drukčije prikazivalo', ustvrdio je Habuš.

Varaždinski gradonačelnik osvrnuo se i na druge sporove koje je T7 VIS pokrenuo radi ispunjenja ugovora o zbrinjavanju otpada koji Grad Varaždin ne poštuje smatrajući da su ništetni, zbog čega je pokrenuo i postupak.

'Radi se o opstrukciji i odugovlačenju njihove kvaziekološke osviještenosti iza koje se nalazi osobni interes, a jedino zakonski, ekološki i cjenovno prihvatljivo rješenje bit će ono do kojeg će se doći kroz natječaj za koncesiju. Natječaj bi već završio 31. srpnja i imali bi koncesionara da nije bilo žalbe T7 Grupe', ustvrdio je Habuš.

'Zajedno pritisnuti institucije'

'Eko Stožeru dajem podršku jer je istog stava kao i Grad Varaždin. Naime, Neven Kovač je rekao da se zalažu za zakonito te ekološki i financijski najprihvatljivije rješenje za varaždinski komunalni otpad. Upravo Grad Varaždin to radi, a koncesije su jedino zakonski moguće. Svi zajedno trebamo pritisnuti sve institucije da se ovaj naš problem riješi što prije', rekao je Goran Habuš osvrćući se na prosvjed koji je najavljen za četvrtak u Brezju.

Postupak odabira koncesionara, kako je naglasio, nastavit će se ili prekinuti nakon odluke Državne komisije za kontrolu javne nabave o žalbi T7 VIS-a u kojoj se upozorava da je predmet koncesije otpad čija je obrada ugovorom već dodijeljena toj varaždinskoj tvrtki.

'Kada dobijemo odluku te komisije, u roku od 20 dana doći ćemo pred Gradsko vijeće s kvalitetnim rješenjima, a Gradsko vijeće će odlučiti koja je ponuda najprihvatljivija', najavio je Habuš priznajući da su i nakon toga moguće žalbe, ali ne u nedogled.

Problem varaždinskog otpada koji se odlaže na ilegalnu deponiju, kako je naglasio, gradska vlast će riješiti, iako nešto kasnije od planiranog.

Na upit koji način zbrinjavanja novonastalog otpada se traži u prekinutom postupku odabira koncesionara, odnosno radi li o odlaganju varaždinskog otpada na neku drugu lokaciju, varaždinski gradonačelnik je rekao da se radi o zakonitom načinu, ali da bi morao pogledati u dokumentaciju kako bi vidio točnu metodu. Nakon što je najavio i skoro raspisivanje koncesije za balirani otpad Grada Varaždina, upitan je koji će se način zbrinjavanja tražiti.

'Puno me pitate. To radi struka, no sve će biti u skladu sa zakonom', zaključio je gradonačelnik Goran Habuš.