MATIĆ OSUDIO INCIDENT U KNINU

'Vandalizam prema hrvatskoj zastavi je vandalizam prema Hrvatskoj'

23.11.2012 u 14:17

Bionic
Reading

Ministarstvo branitelja RH danas je najoštrije osudilo uništavanje hrvatske državne zastave, koja je bila istaknuta na jarbolu pored Spomen križa za sve poginule hrvatske branitelje, kod slapa Krčić na području Knina.

'Hrvatska zastava simbol je hrvatske državnosti, ali i jedinstva svih građana Republike Hrvatske. Vandalizam prema hrvatskoj zastavi i hrvatskom grbu ujedno je vandalizam prema Republici Hrvatskoj, svim njezinim institucijama i građanima', priopćeno je danas iz Ministarstva branitelja RH.

Također se navodi kako je 'Republika Hrvatska nastala borbom hrvatskih branitelja ujedinjenih pod hrvatskom zastavom te ovaj čin predstavlja uvredu žrtvi hrvatskih branitelja i povijesti Domovinskog rata.

Ministarstvo branitelja nada se i vjeruje da će nadležne institucije uspjeti pronaći i adekvatno sankcionirati počinitelje ovog čina vandalizma kojim neodgovorni pojedinci ugrožavaju suživot u samom gradu Kninu, ali i šire', navodi se u priopćenju iz kabineta ministra branitelja Predraga Matića


Iz Policijske uprave šibensko-kninske danas je potvrđeno kako će kninska policija podnijeti kaznenu prijavu protiv nepoznatog počinitelja koji je spustio s jarbola i oštetio državnu zastavu Republike Hrvatske na Spomen križu poginulim hrvatskim braniteljima od Prevlake do Vukovara, kod slapa Krčić u kninskom zaleđu.

Policijska istraga je utvrdila kako je stijeg oštećen, a nakon koordinacije s Državnim odvjetništvom u Kninu donesena je odluka da se ide s kaznenom prijavom protiv nepoznate osobe zbog povrede ugleda Republike Hrvatske, navode iz PU šibensko-kninske.

Incident je prijavila Udruga hrvatskih branitelja liječenih od PTSP-a Tvrđava-Knin, iz koje je priopćeno kako "s velikim ogorčenjem osuđuju taj barbarski čin trganja hrvatskoga stijega u situaciji kada smo svjedoci da se u Srbiji samo prije nekoliko dana ritualno i sramotno spaljivao hrvatski stijeg od strane onih koji se nikada ne mogu pomiriti s porazom u obrambenom Domovinskom ratu kojeg su doživjeli od pobjedničke Hrvatske vojske".

Iz Udruge su apelirali na nadležne hrvatske institucije da pronađu krivce, te ocjenjuju kako se uništavanjem hrvatskih državnih obilježja nastavlja kampanja omalovažavanja Republike Hrvatske kao pravne države.