RAZOČARANJE DOGOVOROM FRANCUSKE I NJEMAČKE

Van Rompuyu stigao i službeni poziv za predsjedanje eurozonom

17.08.2011 u 19:59

Bionic
Reading

Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy i njemačka kancelarka Angela Merkel pozvali su u srijedu predsjednika Europskog vijeća Hermana van Rompuya da preuzme predsjedanje eurozonom, kako su i najavili dan prije na sastanku u Parizu posvećenom dužničkoj krizi

Sarkozy i Merkel u pismu koje je AFP dobio na uvid navode da će 17 "šefova država i vlada zone eura izabrati predsjednika s mandatom od dvije i pol godine". "Izrazili smo želju da preuzmete tu dužnost", poručuju.

Dodaju također da "Eurogrupa ministara financija mora biti osnažena." "Euro je temelj našeg gospodarskog uspjeha i simbol političkog ujedinjenja našeg kontinenta", ističu.

Ponavljaju također da "Francuska i Njemačka predlažu jačanje gospodarskog upravljanja u zoni eura, u sklopu postojećih ugovora".

NEMA ODUŠEVLJENJA FRANCUSKO-NJEMAČKIM PLANOVIMA

Nova francusko-njemačka inicijativa za osiguranje proračunske discipline u eurozoni naišla je na mlaki odgovor nekoliko drugih članica i nije uspjela uvjeriti tržišta u to da je dužnička kriza išta bliže rješenju.

Tradicionalna njemačka saveznica Austrija kritizirala je planove njemačke kancelarke Angele Merkel i francuskog predsjednika Nicolasa Sarkozyja o uspostavi ekonomske vlade eurozone kojoj bi države članice prepustile suverenitet u pogledu ekonomske politike.

Irska je hladno reagirala na planove Berlina i Pariza o usklađivanju korporativnih poreza u nadi da će ih druge članice eurozone slijediti.

Prijedlog po kojem bi ostalih 16 zemalja eurozone u svoje ustave uklopilo njemačke mjere za smanjenje duga do polovice 2012. posvuda je doživljen kao preambiciozan s obzirom na to da je sam Sarkozy suočen s problemima u osiguranju paralmentarne većine za taj plan.

Finska ministrica financija Jutta Urpilainen upitala je da li bi takva pravila imala učinka u praksi i rekla je da nije "previše ushićena" idejom igranja s ustavom svoje zemlje.

"Očekivanja na tržištima uvijek su veća od onog što političari mogu ostvariti i vlada očito razočaranje" kazao je ekonomist Deutsche Bank Mark Wall dodajući da se mnogo od onog što su predložili Sarkozy i Merkel moglo već ranije čuti.

Irski ministar financija Michael Noonan kazao je kako bi u slučaju dogovora o porezima na financijske transakcije ustrajao na tome da se primjenjuju na svih 27 članica EU-a a ne samo 17 iz eurozone.