grad heroj

Vukovarski branitelj pozvao sugrađane srpske nacionalnosti da dignu rolete i pridruže se Koloni sjećanja: U ovom gradu ima toliko dobrih Srba

18.11.2022 u 09:49

Bionic
Reading

Vukovar se u petak prisjeća najtežeg dana u novijoj povijesti kada je 1991., nakon 87 dana herojskog otpora, 18. studenoga slomljena obrana grada koji je potom okupirala JNA i srpske paravojne postrojbe počinivši brojne zločine nad civilima i braniteljima u gotovo potpuno razrušenom gradu

13.38 Na tisuće domoljuba iz Hrvatske i susjedne BiH prošlo je danas dostojanstveno ulicama Vukovara u spomen na žrtvu toga grada u Domovinskom ratu, bez obzira na jaku kišu koja od noćas stalno pada u gradu na Dunavu. >>>Cijeli članak<<<

13.30 Zadarski nadbiskup Želimir Puljić istaknuo je u petak, na misi za domovinu, kako hrvatsku težnju za slobodom ništa nije moglo zaustaviti, čak ni strašna stradanja Vukovara i Škabrnje.

Kolona sjećanja u Vukovaru Izvor: Cropix / Autor: Marko Mrkonjić / CROPIX

A ta čežnja za slobodom nakon pada Berlinskoga zida (…) još je viša rasla u srcima ovoga puka. Čak ni strašna stradanja Vukovara i Škabrnje nisu je mogli zaustaviti“, rekao je nadbiskup u homiliji u župnoj crkvi u Škabrnji u kojoj se prisjetio tragedije tog mjesta, ali i tragedije Vukovara.

13.03 U spomen na hrvatske branitelje i civile poginule u srpskoj agresiji na Vukovar godine 1991. vijence su podno spomen-obilježja na Memorijalnom groblju Domovinskog rata položila i zapalila svijeće državna i druga izaslanstva koja su obilježavanju Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991.

  • +3
Milanović u Škabrnji Izvor: Cropix / Autor: Jure Miskovic / CROPIX

12.52 Predsjednik Zoran Milanović danas je u Škabrnji, gdje je položio vijence i upalio svijeće na spomeniku žrtvama.

12.40 Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković poručio je u petak iz Vukovara, kako se, vodeći računa o povijesnoj istini i uvažavajući stradanja, moramo okrenuti budućnosti. „Uvažavajući sve što se događalo (1991.), bol, stradanja, vodeći računa o povijesnoj istini, moramo se okrenuti budućnosti“, rekao je Jandroković za N1 televiziju dok je hodao u koloni sjećanja za žrtve Vukovara stradale u velikosrpskoj agresiji. Istaknuo je i kako je povijesna istina da se u Vukovaru dogodila velikosrpska agresija, da je agresor bio vrlo brutalan.>>>Cijeli članak<<<

  • +20
Fotografije Miše Lišanina iz Vukovara 1991. Izvor: Privatna arhiva Miše Lišanina / Autor: Mišo Lišanin

12.00 Predsjednik SDP-a Peđa Grbin izjavio je u petak da se na taj dan sjećamo na žrtvu Vukovara, što su taj grad i Hrvatska morali pretrpjeti da bi ostvarili slobodu, neovisnost i mogućnost da sami odlučuju o putu kojim će ići.

I danas svjedočimo ratnim scenama i groznoj agresiji, gdje netko samo zato što je veći misli da ima pravo tlačiti druge, kazao je Grbi u izjavi novinarima u Koloni sjećanja.

"Mislim da je Vukovar prilika da poručimo kako svijet nikada na takvo nešto ne smije pristati, radilo se o Srbiji, Rusiji ili nekome trećem", poručio je.

11.45 Unatoč jakoj kiši koja od noćas pada, u Vukovaru se u koloni sjećanja okupilo tisuće domoljuba iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine koji su došli odati počast žrtvi toga grada u Domovinskom ratu. Dok hodočasnici prolaze ulicama grada heroja s crkve svetih Filipa i Jakova neprestano zvone zvona, a s prozora Hrvatskog radija Vukovar njegovi djelatnici puštaju ratne snimke Siniše Glavaševića iz Vukovara u jesen 1991. godine. U koloni sjećanja su predstavnici državnog vrha; predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković, predsjednik Vlade Andrej Plenković, brojni saborski zastupnici i ministri, posljednji zapovjednik obrane Vukovara Branko Borković, vukovarski gradonačelnik Ivan Penava i dr. Nakon što dođu do Memorijalnog groblja žrtava iz Domovinskog rata državna i druga izaslanstva položit će vijence i upaliti svijeće.

  • +8
Vukovar 1991./92. Izvor: EPA / Autor: MILOS VUKADINOVIC

11:23 Ivan Lukić Zolja, vukovarski branitelj, apelirao je na sugrađane srpske nacionalnostti da dignu rolete i izađu u Kolonu.'U ovom gradu ima toliko dobrih Srba, ali ne možete ništa, jer je šaka političara koja drži te ljude u getu', rekao je. >>>Cijeli članak<<<

11.10 Ministar hrvatskih branitelja i potpredsjednik Vlade Tomo Medved istaknuo je u petak kako su svi došli u Vukovar kako bi u miru i molitvi, dostojanstveno iskazali počast žrtvama Domovinskog rata.

„Ovdje smo da se u miru i molitvi prisjetimo svim naših žrtava i svega što smo kao narod prošli u Domovinskom ratu hodajući ulicama Vukovara uz misli i molitve s njihovim obiteljima. I ove godine 31. put dostojanstveno iskazujemo počast svim žrtvama Domovinskog rata”, dodao je Medved u izjavi novinarima.

10.51 Gradonačelnik Vukovara Ivan Penava (Domovinski pokret) u petak je, na Dan sjećanja na žrtvu Vukovara, nekažnjavanje ratnog zločina koji je počinila JNA u tom gradu u Domovinskom ratu nazvao izdajom hrvatskih pravosudnih institucija. "Tko nije u ovoj državi vidio tenkove kako idu ulicama Begrada prema Vukovaru, tko nije gledao avione kako nadlijeću i artiljeriju kako tuče iz okruženja Vukovara", upitao je Penava u izjavi novinarima te ustvrdio da su svi građani to vidjeli, da se zna tko su bili zapovjednici - jedino to hrvatsko pravosuđe i institucije. To je njihova sramora i sramota svih nas i to je neopisivo i neobjašnjvo. Jedina riječ koju mogu reći, a da ne budem prost jest - izdaja", rekao je Penava. >>>Cijeli članak<<<

  • +15
Kolona sjećanja u Vukovaru Izvor: Cropix / Autor: Marko Mrkonjic

10.49 Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević, koji je u Vukovaru došao odati počast na Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje, rekao je u petak da je tragično da se više stotina ljudi i dalje smatra nestalima.

Došao sam u Vukovar, kao i prošle godine, na Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata, kao gradonačelnik Zagreba, i to je nužno i primjereno kako bi odali počast svim žrtvama i se podsjetili se na žrtve rata i poginule, i posebice na oni koji su nestali i dalje se vode kao nestali, njih više stotina, rekao je Tomašević.

10.40 Kao i svake godine 18. studenoga došli smo u Vukovar pokloniti se njegovim herojima, hrvatskim braniteljima i svima koji su branili Hrvatsku, ostvarili hrvatsku slobodu i iskazali pijetet prema žrtvama Vukovara, poručio je u petak predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković. >>>Cijeli članak<<<

  • +4
Političari u Vukovaru Izvor: Cropix / Autor: Marko Mrkonjic

10.35 Obilježavanje 31. obljetnice zločina, koji su u Škabrnji 18. studenoga 1991. godine počinili pripadnici bivše JNA i srpskih paravojnih postrojbi pod zapovjedništvom Ratka Mladića, počelo je u petak okupljanjem sudionika komemoracije na zapadnom ulazu u mjesto. U naselju Ambar, na početku Ulice 18. studenoga 1991., u 10.15 sati krenula je Kolona sjećanja - mimohod do Spomen-obilježja masovne grobnice, gdje su uz članove obitelji poginulih branitelja i civila vijence položila službena izaslanstva. >>>Cijeli članak<<<

  • +5
Kolona sjećanja u Škabrnji Izvor: Cropix / Autor: Jure Miskovic

10.30 Krenule kolone sjećanja u Vukovaru i Škabrnji.

10.24 Predsjednik Savjeta grada Vukovara za branitelje Tomislav Josić (DP) poslao je u petak iz Vukovara poruku zajedništva istaknuvši kako samo zajedno možemo neke stvari promijeniti.

„Zajedništvo, a ne se dijeliti, jedino zajedno možemo neke stvari promijeniti, kako smo bili 1991. tako bismo trebali i nadalje, i onda će nam svima biti puno bolje”, izjavio je novinarima.

10.22 Ministar graditeljstva Ivan Paladina, koji je u petak došao u Škabrnju na obilježavanje Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje, rekao je da je braniteljima i žrtvama teško, ne želeći komentirati okretanje leđa Vladinom izaslanstvu i potpredsjednici Šimpragi >>>Cijeli članak<<<

10.11 Počeo je svečani program u dvorištu vukovarske bolnice od kuda će krenuti Kolona sjećanja.

10.09 "Drago mi je da smo danas ovdje s brojnim Hrvatima iz Hrvatske i inozemstva, koji su došli odati počast Gradu Heroju, Gradu Vukovaru. Vukovar je temelj hrvatske samostalnosti", rekao je premijer Andrej Plenković.

Prisjetio se i doktorice Vesne Bosanac, kazavši da je ovo prva Kolona sjećanja bez nje.

"Zato ćemo danas još jednom u bolnici, u Koloni, na vukovarskom groblju i na Ovčari odati počast onima koji su za Hrvatsku dali najviše", rekao je Plenković.

Politika pomirbe, politika suživota jedina je politika bitna za budućnost. U Škabrnji su počinjeni strašni zločini, razumijemo stav žrtava. Dobro je da je potpredsjednica Vlade došla i odala počast žrtvama, rekao je Plenković o jučerašnjem okretanju leđa škabrnjanskih branitelja potpredsjednici Vlade Anji Šimpragi. >>>Cijeli članak<<<

Vukovar je Hrvatsku kupio na svojoj krvi

10.07 Antun Dugan Samuraj, legenda obrane Vukovara i čovjek koji je uvijek na čelu Kolone, za N1 se prisjetio dana rata.

"Svatko onaj tko osjeća ovaj grad, zapali svijeću, sudjeluje u ovoj Koloni. Fizički nisu tu, ali duhom jesu. Ja sam možda nezadovoljan ovime kako se kreće Hrvatska, međutim, Hrvatsku imamo. Mi smo stvorili Hrvatsku, Hrvatska je napravljena. Mi kažemo ovdje da je Vukovar kupio na svojoj krvi i na svojim kostima Hrvatsku, odnosno Hrvatska je priznata na našoj žrtvi, na žrtvi Vukovara. Mi u svojim glavama još uvijek imamo tu 1991. godinu, i kako smo se onda ponašali i sad se ponašamo tako, znači - časno i dostojanstveno. Hrvatsku smo stvorili i prepustili političarima da je vode, o njima ovisi kakva će ona biti", rekao je Dugan.

10:00 Počast žrtvama Vukovara i svih hrvatskih stradalnika Domovinskog rata odana je sinoć u više hrvatskih središta u Bosni i Hercegovini, a u petak ujutro u školama je prigodnim programima istaknuta važnost njihove borbe za slobodu.

Tisuće svijeća zasjale su na središnjim trgovima s ispisanim slovima Vukovara, križeva, vukovarske golubice te slova HZ HB koji simboliziraju Hrvatsku zajednicu Herceg-Bosnu koja je utemeljena istoga dana kada je pao Vukovar 18. studenog 1991. godine.

  • +8
Vukovar 1991./92 Izvor: EPA / Autor: MILOS VUKADINOVIC

Unatoč kiši veliki broj ljudi u Vukovaru

U grad na Dunavu, unatoč kiši, od ranog jutra pristižu brojni domoljubi iz cijele Hrvatske, kao i BiH.

Neki od hodočasnika u Vukovar su stigli još u četvrtak, posebice oni iz udaljenijih gradova i mjesta, iz Splita, Dubrovnika, Zadra ili mjesta u Hercegovini.

A stigli su autobusima, automobilima, motorima pa i biciklima, a dio se odlučio i za hodnju. Među njima su i posavski branitelji koji već godinama pješače od Orašja u Bosni i Hercegovini do Vukovara.

Mnogi od domoljuba su ogrnuti hrvatskim zastavama, a u rukama nose hrvatske zastave i zastave ratnih postrojbi krajeva iz kojih dolaze.

Tijekom gotovo tromjesečne agresije bivše JNA i srpskih paravojnih postrojbi na Vukovar 1991. godine ubijeno je i poginulo najmanje 2717 hrvatskih branitelja i civila, više od 22.000 Vukovaraca je otjerano u progonstvo dok je nekoliko tisuća branitelja i civila prošlo kroz srpske koncentracijske logore.

Na popisu zatočenih i nestalih osoba iz Domovinskog rata još se nalaze imena njih 383 kojima se svaki trag gubi u Vukovaru u jesen 1991. godine.

  • +13
Napad srpskih snaga na Vukovar 1991. Izvor: EPA / Autor: MAJA ILIC

Iako su borbe i sukobi u Vukovaru i njegovoj okolici počeli prije, kao datum početka bitke obično se navodi 25. kolovoza 1991., kada su bivša JNA i srpske paravojne postrojbe krenule u opći tenkovsko-pješački napad s namjerom da taj grad zauzmu najduže za tjedan dana.

No, hrvatski su branitelji, iako brojčano i po oružju deseterostruko slabiji, uspjeli izdržati gotovo tri mjeseca. Stanovnici su bili bez struje i uredne opskrbe vodom i hranom dok je na grad svakodnevno padalo na stotine projektila uz tenkovske i zračne napade.

Okupacija Vukovara potrajala je do 15. siječnja 1998. i mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja nakon koje su se Vukovarci konačno vratili svojim domovima koje je prije toga trebalo obnoviti.

  • +101
Vukovar: kolone sjećanja i svakodnevica Izvor: Cropix / Autor: Marko Mrkonjic / CROPIX