RASPRAVA O REBALANSU

[FOTO/VIDEO] Marić u Saboru: Ovakav rebalans i fiskalna politika i dalje nas drže u zoni financijske i fiskalne sigurnosti

09.06.2021 u 10:00

Bionic
Reading

Saborski zastupnici započinju radni tjedan raspravom o rebalansu proračuna, no prije toga dan su otvorili slobodnim govorima

Uvodno je predsjednik Sabora Gordan Jandroković upoznao zastupnike s novim pravilima rada. Naime popustile su mjere u Saboru pa u sabornici sada može biti 71 zastupnik. Uz to, zastupnici kada repliciraju iz klupa mogu govoriti bez maske.

Nakon toga zastupnici su krenuli na slobodne govore. HSLS-ov Darko Klasić govorio je o obaveznom vojnom roku. Predložio je da se održi referendum o uvođenju obaveznog vojnog roka.

Marijan Pavliček iz Hrvatskih suverenista govorio je o incidentu i napadu u Vukovaru. 'Ovo je čisti govor mržnje. No predsjednik SDSS-a optužio me za političko piromanstvo. Upravo ste vi, gospodine Pupovac, politički piroman, jer se vaša politička opcija hrani na ovakvim incidentima, inače ne bi imala svrhu postojanja. Vi sa svojom politikom najveće ste zlo svojoj zajednici. Vi, pod izlikom zaštite nacionalnih manjina, podržavate status quo i vršite segregaciju vlastite nacionalne manjine u Vukovaru', poručio je Pavliček.

HDZ-ov Josip Đakić govorio je o presudi Ratku Mladiću. 'Zadovoljni smo presudom koju je dobio krvnik, ali nismo zadovoljni što presudom nisu obuhvaćena djela koja je počinio u Hrvatskoj. Da je tada zaustavljen, ne bi se dogodila nedjela i zločini u BiH, ne bi se dogodila Srebrenica', poručio je Đakić, spomenuvši kako nije presuđen za Škabrnju i protjerivanja iz Banje Luke i Prijedora.

Dalija Orešković iz Centra govorila je o uhićenju osječkih sudaca. 'Ovo je alarm kada nam odbjegli bjegunac radi ključne poteze u reformi pravosuđa. Ovo je pljuska svima nama zastupnicima. Nije hrvatsko pravosuđe prva stvar koju treba mijenjati, treba mijenjati prvo nas zastupnike, odnosno većinu', poručila je Orešković.

Predložila je da se iz DSV-a i DOV-a maknu saborski zastupnici kao članovi.

Mostov Nikola Grmoja također se osvrnuo na uhićenje osječkih sudaca. 'Ne slažem se da je krivac politika. Ovdje se radi o jednom moćniku koji je podmićivao suce. Zastupnici u DSV-u ne mogu utjecati jer suci imaju dvotrećinsku većinu', poručio je Grmoja.

'Ovo je sramota. Tri suca su nam danas uhićena. Očito u Osijeku treba dobro provjeriti. Od akademske zajednice, jer znamo da su se HDZ-ovci kombijima vozili po diplomu u Osijek', dodao je.

'Zdravko Mamić je glavni reformator hrvatskog pravosuđa. On je potaknuo procese koji su bili koruptivni i eskalirali su danas u Osijeku. Pravosuđe je korumpirano, a pokazalo se da i imamo slabe institucije', poručio je SDP-ov Siniša Hajdaš Dončić.

  • +6
Sjednica Sabora Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Sabor raspravlja o rebalansu

Nakon slobodnih govora krenula je rasprava o rebalansu proračuna za 2021. Vladinim prijedlogom rebalansa ukupni proračunski prihodi povećavaju se za tri milijarde kuna - na 150,3 milijarde, ukupni rashodi za 9,4 milijarde kuna, odnosno planirani su u iznosu od 167,4 milijarde kuna.

'Ovaj rebalans nije isključivo vezan uz Covid, vezan je uz problematiku zdravstva', kazao je ministar financija Zdravko Marić predstavljajući zastupnicima rebalans. Podsjetio je pritom na dogovor s veledrogerijama.

'Rashodna strana je ključ ovog rebalansa. Vidimo da se Hrvatska ove godine vraća na staru putanju udjela javnog duga u BDP-u. Ključ je tu rashodna strana proračuna', poručio je Marić.

Najveći dio predloženog povećanja rashoda otići će za zdravstvo, za koje se osigurava dodatnih više od 2,8 milijardi kuna, rekao je Marić.

'Postojeće ćemo obveze podmirivati, ali problem su novi dugovi iz mjeseca u mjesec, što stvara dodatni pritisak', rekao je ministar.

Rebalansom se osigurava i dodatnih dvije milijarde kuna za mjere očuvanja radnih mjesta i skraćenog radnog vremena te dodatnih 800 milijuna kuna za plaće državnih i javnih službenika, za koje je od početka ove godine osnovica povećana za četiri posto, a za što u proračunu nisu bila osigurana sredstva.

'Ovakav rebalans i fiskalna politika i dalje nas drže u zoni financijske i fiskalne sigurnosti. Nadam se i naša je odgovornost držati se i dalje u tome, što znači ne otvarati neke potencijalno problematične situacije', zaključio je Marić.

U replici je Hajdaš Dončić poručio da u Hrvatsku ulazi puzajuća inflacija. 'Malo više budite ministar gospodarstva, a malo manje ministar financija', poručio je ministru Mariću.

SDP-ov Boris Lalovac u replici je upitao koliko će iznositi dug u zdravstvu kad se podmire sve obveze, prvenstveno prema veledrogerijama.

'Kada govorimo o bolnicama, one su krajem veljače imale ukupne obveze od 4,7 milijardi kuna. Nakon što smo krajem godine imali jednu sanaciju, to je na neki način bilo vraćanje na razine prije prošlogodišnjeg ljeta. Nakon toga, čak i blizu pet milijardi u ožujku, a nakon prve sanacije u travnju ove godine - zadnji podatak je 4,3 milijarde kuna. To su samo bolnice, a tome treba pridodati ljekarne. A kada gledamo ukupni dug cjelokupnog zdravstvenog sustava, treba dodati i HZZO i ostale', kazao je Lalovac, dodavši da su od ukupnih 4,3 milijarde čak 3,3 milijarde kuna dospjele obveze.

'I na to je stavljen fokus', odgovorio je Marić.

GLAS-ova Anka Mrak Taritaš imala je jednostavno pitanje. 'Dokad? Dokad to može ići bez ozbiljne reforme zdravstva', upitala je.

'Sada je više nego jasno da je potrebno napraviti sveobuhvatnu reformu zdravstva i to na potrošnoj strani. Korona je samo dijelom uzrokovala ovo, neki se problemi vuku godinama.„Netko je izbrojao 17 sanacija, kod svake je rečeno ovo je zadnji puta. Treba zaista učiniti sve da dođemo do tog zadnjeg puta', poručio je Marić.

Karolina Vidović Krišto u svojoj replici spomenula je Ivicu Todorića i Kulmerove dvore. 'Jesu li na taj objekt naplaćeni porezi? Jesu li se Todoriću naplatili porezi? Građani plaćaju abnormalno visoke poreze jer ih neki ne plaćaju', kazala je.

'Ne komentiram pojedinačne slučajeve, ali Porezna uprava djeluje sukladno svim propisima', kazao je Marić.

'Kad će konačno doći do financijske stabilnosti zdravstvenog sustava', upitala je u replici SDP-ova Andreja Marić.

'Limiti bolnica su sastavni dio reforme koju smo spomenuli. Treba stvarati pozitivan pritisak na sve nas skupa da se naprave ti iskoraci i da dođemo do financijske stabilnosti zdravstvenog sustava', poručio je ministar Marić.

Bojan Glavašević iz Lijevo-zelenog kluba upitao je za troškove nabave borbenih aviona.

'Ovisno o tome kako će teći tijek razgovora i potpisivanje sporazuma, pretpostavlja se da ćemo morati platiti predujam. Taj predujam ove ili iduće godine, za taj dio morat ćemo se zadužiti. Što se tiče rezultata proračuna, on se knjiži kada prvi avioni budu isporučeni', pojasnio je Marić.

Marin Miletić (Most) ministra je pitao može li utjecati da se za Europskog prvenstva u nogometu, produlji rad ugostiteljima.

Od početka pandemije, ugostiteljstvo je prepoznato Vladinim mjerama, nismo im i nećemo okretati leđa, odgovorio mu je ministar i najavio da će se idućih dana sresti s ugostiteljskim udrugama.

Uskoro opširnije