grad zagreb

[FOTO/VIDEO] Tomislav Tomašević: Dogovoreno je da sljedećih 75 dana glomazni otpad odlažemo u Sesvetskom Kraljevcu

17.08.2021 u 11:10

Bionic
Reading

U Gradskom poglavarstvu Grada Zagreba u utorak je održana redovita konferencija za medije na kojoj je gradonačelnik Tomislav Tomašević otkrio da je pronađeno privremeno rješenje za uklanjanje glomaznog otpada sa zagrebačkih ulica. Shodno tome, Čistoća će već danas početi odvoziti glomazni otpad 'kako bi se izbjeglo stvaranje nereda'

Na početku presice govorio je zamjenik gradonačelnika Luka Korlaet te se dotaknuo dosadašnjih odluka i poteza vezanih za obnovu od potresa. Korlaet je kazao da od potresa koji je noćas pogodio petrinjsko područje, a koji se osjetio i u Gradu Zagrebu, nije bilo šteta.

Tomaševićev zamjenik rekao je i da su obišli škole stradale u potresu te da im se čini da bi obnova mogla biti brža.

Potom je govorila Danijela Dolenec najavivši uvođenje javnih natječaja za manifestacije u gradu, prije svega u vremenu adventa i Uskrsa. Navela je da su u javnom savjetovanju komunicirali s više zainteresiranih strana.

Izvor: Pixsell / Autor: Marko Prpić/Pix

Najavila je da od 6. rujna više nema novih prijava za mjeru roditelj odgajatelj.

'Želimo da se to dogodi 6. rujna, dok se mjera temeljito ne analizira. Predložit ćemo Skupštini da taj rok bude 6. rujna', rekla je Dolenec.

Gradonačelnik Tomislav Tomašević otkrio je da će analizu novčanih tokova u Gradu Zagrebu provesti neovisna revizorska kuća KPMG Croatia. Osim toga, analizirat će se financijsko stanje Holdinga, ZET-a i Zagrebačkog velesajma.

Tomašević je na presici otkrio i da će se sljedećih 75 dana glomazni otpad privremeno skladištiti u Sesvetskom Kraljevcu. Gradonačelnik smatra da je to dovoljno vremena da se kupi drobilica i riješi problem. 'Za kupnju drobilice primljeno je pet ponuda i odluka će biti donesena do kraja tjedna', kazao je Tomašević.

Mirela Šentija Knežević imenovana je v.d. pročelnicom Gradskog ureda za zdravstvo do završetka natječaja, ali najduže do šest mjeseci. 'Ona je dosad bila zamjenica u Uredu za zdravstvo i sad će biti v.d. pročelnice Gradskog ureda za zdravstvo', rekao je Tomašević.

  • +12
Konferencija za novinare Tomislava Tomaševića Izvor: Cropix / Autor: Damjan Tadic / CROPIX

Objasnio je da će u budućnosti određene frakcije otpada Grad Zagreb prodavati privatnim poduzetnicima, a za neke će plaćati da ih prihvate.

'Naša politika, bez obzira o kojem privatnom poduzeću se radi, takva je da ako gradska poduzeća mogu jeftinije raditi taj posao, da to i rade', rekao je Tomašević.

Prije svega, otkrio je da Grad Zagreb nema mogućnost sam zbrinjavati plastiku i biootpad jer nema kompostanu.

'Naravno da ćemo ići prema onome što smo predlagali - da se odlagalište Jakuševec zatvori do kraja mandata', kazao je gradonačelnik.

Tomašević je rekao i da će se već danas početi odvoziti glomazni otpad s ulica kako bi se izbjegao bilo kakav kaos.

Pozvao je građane da prijave divlja odlagališta glomaznog otpada putem aplikacije e-redar.

Otkrio je da je procijenjena vrijednost drobilice 200 tisuća kuna za najam. 'Onda se plaća po danu', dodao je. Riječ je o postupku jednostavne nabave.

Upitan za komentar na C.I.O.S.-ovo priopćenje o glomaznom otpadu, Tomašević je rekao da 'ne želi komentirati ironična priopćenja'.

Ljudima kojima su oštećeni automobili u potresu u Zagrebu u ožujku prošle godine, a koji su bili na javnim površinama, Grad Zagreb će pružiti pomoć od 20 posto od procijenjene štete, ali najviše 7500 kuna, najavio je gradonačelnik jednu od točaka koje će biti na sjednici Gradske skupštine.

Odgovarajući na pitanje o stanju u Afganistanu, Tomašević je kazao da bi Hrvatska i cijela Europska unija trebale pokazati solidarnost s građanima Afganistana u smislu odobravanja azila. Tomašević je kazao da prije svega misli na one Afganistance koji su surađivali s hrvatskim predstavnicima koji su bili ondje u misiji.

Tomašević se osvrnuo i na sporu obnovu od potresa.

'Imamo cijene koje su potpuno nerealne, nitko od firmi neće se javiti. Moramo napraviti drugi model javne nabave ili na drugačiji način model određivanja fiksnih cijena. Treba raspisati međunarodni natječaj da se angažiraju i tvrtke izvana jer nemamo domaćih kapaciteta', rekao je Tomašević.