zastupnici odlaze na kratki odmor

Saborsko glasanje obilježili zahtjevi za stankama, a Jandroković nije imao milosti ni prema stranačkim kolegama: Dobili ste opomenu veliku kao kuća!

26.03.2021 u 12:25

Bionic
Reading

Saborski zastupnici glasanjem su završili radni tjedan, no ni dizanje ruku nije prošlo bez zahtjeva za stankom

Zastupnici su na početku podržali osnivanje Sveučilišta obrane i sigurnosti sa 83 glasova za, tri suzdržana i 41 protiv. Podsjetimo, radi se o sveučilištu koje će nositi ime Franje Tuđmana, što je tijekom rasprave već nekoliko puta propitivala Katarina Peović te svojim komentarima uznemirila HDZ-ovu stranu sabornice.

Izglasan je i zakon kojim se popis stanovništva odgađa za jesen. Zbog epidemiološke situacije plan je da se popis provede u dvije faze, od 13. rujna do 17. listopada. U prvoj bi se stanovništvo popisivalo putem sustava e-Građani, a u drugoj bi to na terenu obavljali popisivači, osobnim intervjuom sa stanovništvom.

Buru je prilikom glasanja izazvao Zakon o sjemenu, zbog kojeg je nekoliko klubova zatražilo stanku. 'To je zadnji čavao u lijes poljoprivrede, u selo i u seljaka. Ovime se predviđa da domaće sjeme mora na doradu, što znači da će poskupjeti. Korektnije bi bilo da ste zatražili zabranu. Ovo je pogodovanje uvoznom lobiju', kazao je tražeći stanku Mostov Miro Bulj.

Za povredu Poslovnika javio se HDZ-ov Goran Ivanović te je Bulju spočitnuo da iznosi neistine. 'Želi zbuniti cijelu javnost, a posebno poljoprivredne proizvođače', kazao je Ivanović.

'Kolega Ivanović, ovo je opomena velika kao kuća', poručio je predsjednik Sabora Gordan Jandroković te je stranačkog kolegu opomenuo zbog zlouporabe povrede Poslovnika.

Odmah je povredu Poslovnika tražio i Bulj iako je Jandroković upozorio da je Ivanoviću dao opomenu. 'Pa dat ćete je i meni', rekao je Bulj, što je nasmijalo saborske zastupnike.

Naravno, zbog zlouporabe povrede Poslovnika i on je dobio opomenu Jandrokovića. 'Ovo je još veća opomena nego kolegi Ivanoviću', dobacio je Jandroković.

'Hvala lipa na vašoj srčanosti', replicirao mu je Bulj.

Opomenu je zbog zlouporabe Poslovnika dobila i Mostova Marija Selak Raspudić. 'Hvala što ste za mene sačuvali najveću opomenu', kazala je.

Zakon o sjemenu na kraju je donesen većinom glasova.

Lako nije prošlo ni glasanje o interpelaciji o 'Projektu Slavonija, Baranja i Srijem'.

'Želimo upozoriti javnost da smo raspravljali o jako bitnom dokumentu, koji je raspravljen u 'porno terminu'. Premijer je rekao da će sve naše istupe razobličiti na ovoj interpelaciji. Premijera nije bilo. Možda mu je zasmetalo to što smo ga uhvatili da laže. Budućnost ste ukrali Slavoniji, Baranji i Srijemu', kazao je SDP-ov Domagoj Hajduković, tražeći stanku.

Vladu je branio HDZ-ov Marko Pavić, kazavši da su tim projektom vratili dostojanstvo građanima u tom području.

Za povredu Poslovnika javio se SDP-ov Peđa Grbin. 'Kolega Pavić je omalovažio pamet svih nas u Saboru niskom riječi koje su smiješne', kazao je Grbin i dobio opomenu zbog zlouporabe Poslovnika. Isto su završili i Hajduković i HDZ-ov Josip Đakić sa svojim pokušajem traženja povrede Poslovnika.

'Pozivam vas da ovo prekinemo, jer se ovo pretvara u raspravu. Replika na repliku', upozorio je Jandroković te zbog još jedne povrede Poslovnika dao drugu opomenu i Hajdukoviću i Đakiću.

Interpelacija je na kraju odbijena sa 76 glasova dok je 46 zastupnika bilo za interpelaciju, a pet suzdržano.

Zastupnici su glasanjem završili radni tjedan, a u klupe se vraćaju tek nakon Uskrsa, nakon kratkog odmora.