napeto u sabornici

Katarina Peović spominjanjem Tuđmana i haške presude opet dignula buru u Saboru; Bačić: Oni koji žale što je Hrvatska stvorena klevetaju prvog hrvatskog predsjednika

23.03.2021 u 12:46

Bionic
Reading

Nakon što je na jesen prošle godine digla popriličnu buru svojim citiranjem presude Haškog suda u slučaju Prlić i drugi, Katarina Peović iz Radničke fronte ponovno je danas spomenula taj sudski proces. Uslijedile su žestoke reakcije vladajućih, a frcale su i opomene

Peović je presudu spomenula tijekom rasprave o osnivanju Sveučilišta obrane i sigurnosti koje bi se trebalo nazvati po prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu.

'Jeste li upoznati s presudom Haškog suda u slučaju Prlić i drugi i smatrate li da Haški sud predstavlja relevantnu instituciju i prihvaćate li njegove presude?', upitala je Poević ministra obrane Marija Banožića.

Podsjetimo, Peović je u rujnu ministra pitala smatra li prikladnim da to sveučilište nosi ime prvog hrvatskog predsjednika, 's obzirom da je Haaški sud utvrdio da je sudjelovalo u udruženom zločinačkom pothvatu'. Već tada uslijedile su žestoke reakcije, a nije ih nedostajalo ni danas.'

'Nama u HDZ-u je neprihvatljivo da ideološki i svjetonazorski nasljednici Saveza komunista ovdje u Saboru dociraju svim zastupnicima o radu i djelu Franje Tuđmana, osobe koja je najzaslužnija za stvaranje samostalne RH. Klevetanje je Tuđmana kako ga je Haški sud proglasio zločincem. To nije točno i to je najgora moguća kleveta. Mislim da ovakva izjava i stav Peović zaslužuju najmanje opomenu da se ovakve stvari u Saboru ne izgovaraju. Ne možemo dopustiti da oni koji žale što je stvorena Hrvatska i kojima je u srcu bivša država na ovakav način klevetaju prvog predsjednika', poručio je HDZ-ov Branko Bačić.

Jandroković je pojasnio da Katarini Poević neće zbog tih riječi dati opomenu, ma koliko ih smatrao neprihvatljivima i uvredljivima. 'Zastupnici su birani od građana, oni te stavove ovdje iznose, koliko god oni meni bili neprihvatljivi. Međutim oni to izgovaraju ovdje jer predstavljaju određenu grupu građana, koji se s njima očito slažu. I kada se ne slažem i smatram tezu uvredljivom, ne dajem opomene', rekao je Jandroković.

No, iako se od opomene izvukla zbog svog stava, Peović je je zaradila zbog nečeg drugog, odnosno zbog zlouporabe povrede poslovnika.

'Moja stranka nije nasljednica Saveza komunista za razliku od mnogih članova HDZ-a koji su bili u Savezu komunista', kazala je Peović, a Jandrokoviću spočitnula da nije njegov posao procjenjivati nečije izjave.

Predsjednik Sabora procijenio je da to nije bila povreda poslovnika i Poević dao opomenu. 'Što mislim o vašim stavovima neću ovdje govoriti jer ne mogu kao predsjednik Sabora. Ali smatram ih štetnima za hrvatsku državu i narod', kazao je.

Za povredu poslovnika javila se i Marijana Petir. 'Zastupnica ovdje implicira određene stvari koje ne samo da nisu istina nego su protuustavne. Zaslugom branitelja stvorena je država. Da nije bilo Tuđmana i njegovih poteza pitanje je da li bi sjedili ovdje', poručila je Petir, na što joj je Jandroković rekao da se može obratiti i Odboru za Ustav ako smatra da je nešto protuustavno.

Za povredu poslovnika se ponovno javila Peović. 'Nisam rekla niti dala svoju ocjenu uloge Tuđmana u ratu u BiH nego doslovno citirala presudu Haškog suda', kazala je, no Jandroković je ponovno procijenio da to nije bila povreda poslovnika i dodijelio joj drugu opomenu.