sjednica vlade

Plenković: Neće biti PDV-a na donacije u robi. Putem robnih zaliha naručit ćemo dodatne kontejnere

07.01.2021 u 12:25

Bionic
Reading

Na početku današnje sjednice Vlade premijer Andrej Plenković osvrnuo se na aktualno stanje vezano za potres

'Osobno sam bio na terenu u utorak. Obišli smo veće gradove i stekli uvid. I sinoć je bio potres i odmah su sve službe bile na terenu. Vraćena je struja, popravljaju se ceste, proširio se signal za komunikaciju. Radimo na žurnoj nabavi alternativnog smještaja. Putem robnih zaliha naručit ćemo dodatne kontejnere. U najkraćem mogućem roku pokušava se osigurati smještaj onima koji su ostali pored svojih kuća', rekao je Plenković.

Najavio je da će prvo cjepivo Moderne u Hrvatsku doći 11. siječnja i to 4000 doza, a do kraja ožujka, oko 90 tisuća doza.

Komentirao je i stanje u SAD te nerede u Washingtonu.

'Osuđujemo scene i akte nasilja, to je bio napad na američku demokraciju. Nadamo da će se sve odviti u skladu sa zakonom i Ustavom. Dobro je da se to primirilo', istaknuo je premijer.

Video: Marin Tironi/PIXSELL

Najavio je da će svi obveznici poreza na dodanu vrijednost biti oslobođeni plaćanja poreza na donacije u robi za potresom pogođena područja. 'Ovo je još jedna važna gesta, slična onoj koje smo napravili u vrijeme mjera koje su se odnosile na pandemiju Covida-19. Na taj način ove donacije neće biti opterećene ni porezom na dobit niti porezom na dohodak, odnosno predstavljat će porezne olakšice', izjavio je Plenković.

  • +5
Članovi Vlade RH cijepe se protiv covida-19 Izvor: Cropix / Autor: Ronald Gorsic / CROPIX

Najavio je i kako će potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić nakon sjednice Vlade detaljnije obrazložiti izmjene toga pravilnika.

Podsjetimo, krajem prošle godine Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) od Vlade je zatražila prestanak obračuna poreznih i ostalih davanja na donacije za područja pogođena potresima, ponajprije obračun i plaćanje PDV-a na isporuku dobara i usluga.

Trenutno su donacije novčanih sredstava oslobođene PDV-a, no donacije u obliku isporuke dobara i usluga su predmet oporezivanja. Stoga su poslodavci apelirali da Vlada donese odluku da se "u što hitnijem roku oslobodi donatore, kako pravne tako i fizičke osobe, od plaćanja PDV-a na donacije roba i usluga za borbu protiv učinaka potresa".

Video: Željko Lukunić/PIXSELL

I Udruga Glas poduzetnika je prije nekoliko dana poslala dopis Vladi i Ministarstvu financija u kojemu smo zamolili da se rasterete tvrtke koje nesebično pomažu građanima iz Sisačko-moslavačke županije.

U ime svih onih koji doniraju u robi i novcu zamolili su da se izmijene odluke u kojima bi se uredili porezno priznati rashodi. Osim toga, tražili su da se donatori roba oslobode od plaćanja PDV-a.