na terenu

Plenković u Glini: Nakon obnove zgrada glavna nam je zadaća ekonomska revitalizacija cijelog područja

05.01.2021 u 17:43

Bionic
Reading

Premijer Andrej Plenković ocijenio je u utorak u Glini kako je netočna teza da sustav nije dovoljno brzo reagirao na potres koji je pogodio Sisačko-moslavačku županiju istaknuvši da je glavna zadaća nakon potresa šira ekonomska revitalizacija toga područja

"Razvijati tezu da Crveni križ, Civilna zaštita, vojska, policija, HGSS, građevinski inženjeri te lokalna uprava ne radi svoj posao, jer nije bila dovoljno brza li možda nešto nije napravila na vrijeme, jednostavno ne odgovara istini, " rekao je Plenković.

To je ta neka teza koja bi trebala otprilike ovako glasiti: demontirajmo povjerenje u državu, demontirajmo povjerenje u institucije. Kao predsjednik Vlade - ne radi HDZ-a, nego radi države i povjerenja u institucije kažem: ne", rekao je Plenković u Glini upitan je li se kasnilo u reakciji na terenu i problemu nedostatka mobilnih kućica.

Podsjetio je i da u Zakonu o sustavu civilne zaštite postoji načelo postupnosti kada se na terenu procjene razmjeri štete i sve ono što treba učiniti.

Plenković je istaknuo i kako se tu radi o krizi koja je izazvana potresom koji se dogodio prije tjedan dana, a već na kraju tog dana su do 23 sata na tom području funkcionirale sve potrebne službe te su evakuirane dvije bolnice. Osim toga, Vlada je našla i 120 milijuna kuna intervente pomoći za to područje.

Naglasio je i kako ta kriza nadilazi institucionalne, ljudske, kadrovske i sl. kapacitete lokalne i područne samouprave te je zato su tu država i druge službe da pomognu.

  • +8
Andrej Plenković u Glini Izvor: Pixsell / Autor: Matija Habljak

Upitan je li u Glini za spomenik dr. Franji Tuđmanu trebalo potrošiti milijun kuna ili se njih uložiti u obnovu tog grada, Plenković je rekao da su to odluke gradskih vlasti.

Poručio je kako je pred nama ukupna revitalizacija cijeloga toga područja. Podsjetivši na strašne posljedice Domovinskog rata, istaknuo je kako Sisačko-moslavačka županija na neki način sintetizira i sve boljke ekonomske tranzicije.

"Ne samo obnova zgrada, nego jedna šira ekonomska revitalizacija ovoga područja je glavna zadaća nakon potresa", rekao je Plenković i podsjetio i na demografske probleme na tom području.

Plenković je, upitan o kritikama građana Gline da na terenu cijeli tjedan nisu vidjeli HDZ-ovog gradonačelnika Stjepana Kostanjevića, poručio da je s njim i županom Sisačko-moslavačke županije Ivom Žinićem u stalnom kontaktu.

"Siguran sam da, ako netko nije pretjerano medijski eksponiran, onda vjerojatno radi svoj posao na diskretniji način", odgovorio je.

Premijer Plenković je, nakon što je obišao Petrinju, obišao i Glinu gdje je posjetio prostor tvrtke Drvni centar Glina, u sastavu Šerif Grupe, koji je postao sabirni centar za pomoć stradalima od razornog potresa u Petrinji, Sisku i Glini.

Zahvalivši Crvenom križu i svim volonterima na pomoći, direktor te tvrtke Elmor Baraković rekao je da se sada situacija smiruje iako je prva tri dana bio kaos. "To je normalno. Ne vidim niti jednu državu na svijetu da ovo može predvidjeti i da ovo u jedan dan može riješiti", istaknuo je.