izjava nakon sjednice vlade

Plenković oštro o Vanđeliću: Neka se bavi onime za što je tamo postavljen, a ne politikom

16.09.2021 u 13:46

Bionic
Reading

Predsjednik Vlade Andrej Plenković nakon sjednice Vlade dao je izjavu za medije

Donesena je, kaže, odluka o beskamatnim zajmovima za jedinice lokalnih samouprava pogođene potresom.

'Cijepite se, naročito naši građani starije dobi. Postoji još puno prostora za iskorake', još je jednom apelirao.

'Još jednom, u školama molimo sve, i roditelje, bez obzira na privatne stavove, poštujmo stavove epidemiologa i struke. Želimo da učenici budu u razredima i da bez uznemiravanja normalno dolaze u škole.'

Na pitanje opterećuju li obnovu nakon potresa loši odnosi ministra Darka Horvata i šefa Fonda za obnovu Damira Vanđelića, Plenković je kazao da je to međuresorni pristup. 'Vlada je političko tijelo, svi ostali nemaju politički mandat i trebaju obaviti stručan posao i trebaju se držati onoga što im je mandat, a ne politikom', kazao je Plenković.

'Obnova mora krenuti neovisno o osobama', kazao je.

Na pitanje je li upitna pozicija Vanđelića u Fondu, kazao je: 'Neka se bavi onime za što je tamo postavljen.'

O Kseniji Turković

'Nakon javnog poziva trebalo bi vidjeti tko su najbolji kandidati. Ni u jednom trenutku predsjednik nije kontaktirao Vladu, ta je konzultacija izostala. Profesorici Kseniji Turković bilo je ponuđeno da promisli o kandidaturi kao iskusna pravnica koja razumije proceduru, bila je u kontaktu sa mnom i rekao sam da će imati našu potporu. Kada je to došlo do Milanovića, on je očito odustao od toga da nju preplaši. Hrvatska javnost nekoliko mjeseci nakon toga mora to znati. Zašto tek sada to govorimo? Ovo pitanje rješavali smo konstruktivno. Čuvali smo njezin dignitet i reputaciju. Iz toga kuta, nakon što tjednima i mjesecima imate orkestriranu kampanju prema HDZ-u koji kao orkestrira pravosuđem, moramo stati na loptu i reći dosta s teorijama zavjere i nebulozama. Ustav kaže da predsjednik predlaže, a većina odlučuje. Kako je njeno ime prije dva tjedna izašlo u novinama, nakon jučerašnjih insinuacija, činilo mi se nužno da hrvatska javnost bude upućena. Postojala je osoba koja bi bez problema dobila podršku većine da ju je predsjednik kandidirao. Ne znam koji bi drugi razlog bio da ju ne kandidira osim zbog toga da je čuo da sam se ja s njom čuo', kazao je Plenković o izboru za predsjednika Vrhovnog suda.

Na pitanje o programu reforme zdravstva kazao je da ona još nije gotova. Nije želio odgovoriti na pitanje je li zadovoljan radom ministra zdravstva Vilija Beroša.