sjednica vlade

Donesena službena odluka: Most će se zvati Pelješki

21.07.2022 u 11:01

Bionic
Reading

U Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu u četvrtak je održana sjednica Vlade. Na početku je premijer Andrej Plenković kazao nekoliko uvodnih riječi o aktualnim događanjima

Podsjetio je na to da su kreditne agencije podignule rejting Hrvatskoj. 'To je prva izravna posljedica ulaska u eurozonu', kazao je.

Premijer je naglasio i da je od 5. rujna obvezno isticanje cijena i u eurima te rekao kako je dobro da se to radi i prije. 'Dobro bi bilo da svi zamijene kune u euro u kontekstu inflatornih pritiska', kazao je premijer.

Osvrnuo se i na inflatorne pritiske koji podižu cijene goriva, struje i plina.

'Vlada je u ponedjeljak urgirala i zahvaljujući našim intervencijama stabilizirali smo cijene dizela i benzina. Pratimo stanje na tržištu i sukladno tome reagiramo', istaknuo je premijer.

Kazao je da se očekuje smanjivanje inflacije na jesen te da je ona uzrokovana izvana i nema veze s Vladom.

'Ovo je isključivo uzrokovano vanjskim zbivanjima, to su posljedice globalne krize izazvane ruskom agresijom na Ukrajinu', istaknuo je.

Premijer je kazao da se pripremaju i za zimske mjesece.

'Skladište plina Okoli je na 45 posto zapunjenosti, početkom listopada ići ćemo na 92 posto', kazao je Plenković, dodavši da su angažirali HEP, Ministarstvo gospodarstvo prati sve, a vrlo je važno da sve energetske kompanije preuzmu i dio na sebe. Spomenuo je i da se razmišlja o proširenju kapaciteta LNG terminala.

Osvrnuo se i na plan Europske komisije vezan uz plin.

'Važno je da plan ima ravnotežu unutar koje zemlje mogu samostalno donositi mjere', kazao je.

Istaknuo je da Hrvatska ima plan koji će dodatno ažurirati, da se osigura opskrba i da cijena bude prihvatljiva kućanstvima i gospodarstvu.

Plenković je najavio i svečano otvaranje Pelješkog mosta. Na sjednici će donijeti službenu odluku o njegovom nazivu, a 26. srpnja održat će se veliko otvorenje na koje su svi pozvani.

'Zaista je koincidencija to da u jednoj godini imamo i euro, i Pelješac, i Schengen, i pregovore s OECD-om', dodao je Plenković.

Osvrnuo se i na požare.

'Ova požarna sezona je zaista snažna, maloprije sam razgovarao sa slovenskim premijerom, zamolili su nas za pomoć, otišao je jedan kanader, otići će i jedan HRZ-a', istaknuo je.

Vlada je donijela odluku kojom se 1. siječnja 2023. godine određuje danom uvođenja eura, a utvrđuje se i fiksni tečaj konverzije od 7,53450 kuna, kao i dani početka i završetka dvojnog optjecaja te dvojnog iskazivanja cijena.

'Euro će postati službena novčana jedinica i zakonsko sredstvo plaćanja u Republici Hrvatskoj na dan 1. siječnja 2023. godine', kaže se u Vladinoj Odluci o objavi uvođenja eura kao službene valute u Republici Hrvatskoj, koju je predstavio ministar financija Marko Primorac.

Fiksni tečaj konverzije određen je na 7,53450 kuna za jedan euro.

Razdoblje dvojnog optjecaja počinje 1. siječnja 2023. u 00.00 sati i traje do 14. siječnja 2023. u 24.00 sata.

Razdoblje obveznog dvojnog iskazivanja traje od 5. rujna 2022. u 00.00 sati do 31. prosinca 2023. u 24.00 sata.

Vlada je u četvrtak donijela zaključak o prihvaćanju Memoranduma o razumijevanju u vezi prekoračenja po tekućem računu, kojim u suradnji s HNB-om i bankama želi građanima financijski olakšati troškove tog oblika zaduživanja i otplatu 'minusa'.

Usvojena je i odluka o imenu mosta kopno - poluotok Pelješac.

Novoizgrađeni most službeno će nositi naziv Pelješki most ili Pelješac Bridge, kazao je ministar Oleg Butković. 'Ime je jednostavno i lako pamtljivo, jednoznačno i praktički je postalo simbol jedne vizure', rekao je ministar.