SJEDNICA VLADE

[FOTO] Plenković o obnovi: Do sada smo izdvojili dvije milijarde kuna; Medved: Banovina jest i bit će prioritet dok ne obnovimo i posljednju kuću!

29.12.2022 u 11:35

Bionic
Reading

Trošarine na struju, duhanske proizvode i alkohol neke su od tema sjednice Vlade na kojoj se uvodno obratio premijer Andrej Plenković

Plenković je na početku, s obzirom da se radi o posljednjoj sjednici ove godine, rezimirao 2023. Prvo se prijsetio godišnjice potresa na Banovini.

'Izražavamo susosjećanje s obiteljima smrtno stradalih i sa svima koji su stradali. Od početka smo poduzimali brojne aktivnosti, pomagali Sisačko-moslavačkoj županiji. Do sada je za različite mjere i socijalna pomoć koja je data od hrane, troškova grijanja, prijavoza vlada izdvojila 2 milijarde kuna plus aktivnosti koje se odnose na samu obnove. Što se tiče dinamike obnove, postoje dva segmenta. Dio s kojim smo zadovoljni odnosi se na nekonstrukcijsku obnovu i izgradnju zgrada i velik dio ljudi ponovno živi u normalnim uvjetima. Istodobno moram napomenuti da smo ponudili svim ljudima da idu u normalana smještaj poput hotela, dio sugrađena je odabrao da ostane u blizini svojih kuća i u privremenom smještaju. Ono što nije dobro, i čega smo svi svjesni, je brzina konstrukcije obnove i izgradnja zamjenskih kuća. To je jedna od temeljnih zadaća za 2023, da se ubrza taj segment obnove. Mi ćemo danas donijeti odluku koja se odnosi na pomoć Petrinji od 37 milijuna kuna i još 13 milijuna kuna za županiju', poručio je Plenković.

Premijer je podsjetio na sastanak sa županima sjevera Hrvatske u Čakovcu. Govorio je i o BiH. 'Jučer je Parlamentarna skupština BiH imenovala Borjanu Krišto predsjedateljicom Vijeća ministara i veselimo se nastavku suradnju s BiH', rekao je Plenković. Osvrnuo se na jučerašnju sjednicu Vijeća za euro.

'Prošli smo točku po točku što će se događati s 31.12. na 1. siječnja. Sve je spremno za veliki korak koji će se dogoditi sa subote na nedjelju. To je jedan od velikih uspjeha ove godine', poručio je. Napomenuo je i da se u noći sa subote u nedjelju događa i ulazak u Schengen. 'Mi ćemo 26. ožujka u potpunosti ući u Schengen jer će se tada otvoriti i zračne luke za šengenski prostor', podsjetio je.

Sjednica Vlade Izvor: Cropix / Autor: Davor Pongracic

'Ova godina je bila izazovna za sve nas, za društvo, gospodarstvo i građane. Temeljem velikog iskustva u krizama učinilo smo korake pravodobnim intervencijama, donijeli smo paket... riječ je o oko 27 milijardi kuna sveukupno, limitrali troškove struje i pina i prehrambenih proizvoda, dali potpre nezaposlenima, svima koji primaju dječji doplatak. Svemu tom ej razog činjenica da su u veljači globalne okolnosti promjenjene ruskom agresijom na ukrajinu, još je bila i pandemija koronavirusa. Nećemo se kao dio pozicije sramiti odabira i stavova kako su oni to napravili prošli tjedan ne glasajući za misiju vojne pomoći Ukrajini', rekao je Plenković. Kao jedan od uspjeha spomenuo je i izgradnju Pelješkog mosta.' Ovo je godina u kojoj Hrvatska ima povijesno najviši kreditni rejting', dodao je.

'U Hrvatskoj je ove godine dostignut rekordan broj zaposlenih, uz rast plaća, minimalnih plaća, osnovice, mirovina. Prihodi u turizmu rekordni. Tu je i gospodarski rast, nakon prošlogodišnjih 13,3 posto, ove godine ćemo biti na 6 posto što će biti jedna od najviših stopa u EU. Uspjeli smo ostvariti ključne ciljeve. Slejdeće godine ćemo se baviti obnovom, demografskom revitalizacijom, radom na smanjenju stope inflacije, ulagat ćemo u energetski i prehrambeno neovisniju Hrvatsku, želimo ubrzati korištenje europskih sredstava', pobrojao je Plenković. Podsjetio je da se uvodi besplatan obrok za osnovnoškolce, dodao da se uvodi neradna nedjelja.

'Sve je to rezime onoga što je iza nas i što želimo napraviti u 2023. Puno je izazova i posla', poručio je Plenković. Detalje o obnovi Banovine iznio je i potpredsjednik Vlade i predsjednik Stožera za obnovu Tomo Medved. 'Naglašavam kako će nadolazeća 2023. godina biti godina povratka stradalnika u svoje domove. Banovina jest i bit će prioritet dok ne obnovimo i posljednju kuću. a i nakon toga naša će Vlada nastaviti ulagati u ovaj kraj i poticati njegov razvoj', poručio je Medved.