pokopan gradonačelnik

Tisuće građana i niz uglednika uz pjesmu klape ratne mornarice, špalir mažoretkinja, Kravat pukovnije i folkloraša oprostili se od Milana Bandića: 'Otišao si kao pobjednik spreman za vječnost'

03.03.2021 u 10:02

Bionic
Reading

Posljednji ispraćaj Milana Bandića u podne je na Mirogoju. U srijedu prijepodne u Zagreb su stigli gradonačelnici Sarajeva, Beograda, Ljubljane, Skopja i Splita. U Zagrebu je proglašen dan žalosti

13:15 Milan Bandić ukopan je u grobno mjesto kod Arkada na Mirogoju uz pjesmu 'Otišo je otac moj polako'.

  • +146
Posljednji ispraćaj gradonačelnika Bandića Izvor: Pixsell / Autor: Robert Anic/PIXSELL

12:50 Lijes s posmrtnim ostacima Milana Bandića krenuo je iz mrtvačnice prema mjestu ukopa kroz špalir mažoretkinja, Kravat pukovnije, folklornih ansambala, lovaca i zaposlenika gradskih tvrtki.

Na Mirogoju pokopan gradonačelnik Milan Bandić Izvor: Pixsell / Autor: Josip Regovic/PIXSELL

12:35 Klapa je otpjevala psalam 23. 'Gospodin je pastir moj'.

12:25 Pomoćni biskup zagrebački, mons. Mijo Gorski pročitao je pismo zagrebačkog nadbiskupa, kardinala Josipa Bozanića. 'Život i djelo zagrebačkog gradonačelnika ući će u povijest', napisao je Bozanić. 'Ne zaboravljamo njegovu spremnost javnog očitovanja vjere', stoji u pismu.

12:17 Jelena Pavičić Vukičević, Bandićeva zamjenica i aktualna vršiteljica dužnosti gradonačelnice kazala je: Živio je svoj grad i izgorio na njegovim ulicama. Izgorio je u zvijezde...Opraštamo se od istinskog domoljuba i političkog vizionara, jednog od najvećeg zagrebačkog gradonačelnika...Ostavit ćeš neizbrisivi trag na životima Zagrepčanki i Zagrepčana koje si neizmjerno volio. Oni su ti uzvraćali svojim poštovanjem ne samo na izborima, već na svakom koraku na zagrebačkim ulicama...Otišao si kao pobjednik, uzdignuta čela, praštajući svima i spreman za vječnost.

12:10 Ljubo Jurčić kazao je kako je Bandića upoznao prije 50 godina u Hercegovini. 'Prije par dana dogovorili smo ručak koji je Milan trebao napraviti', kazao je. U gimnaziji je, kaže, dobio nadimak Cvrco. 'U Milanu je do zadnjeg dana života živio razgrani dječak Cvrco iz krševite Hercegovine', kazao je. Dodao je da je za Zagreb živio i radio i dao je Zagrebu više nego će itko više dati', smatra Jurčić.

12:05 Nešto iza podneva, započeo je ispraćaj zagrebačkog gradonbačelnika Milana Bandića i to pjesmom 'Oči u oči' koju je izvela klapa 'Sv. Juraj' Hrvatske ratne mornarice.

11:56 Premijer Andrej Plenković i članovi Vlade u zadnji čas su pristigli na sprovod. Stigao je i predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović.

11:40 Miroslav Ćiro Blažević kazao je da je Bandića savršeno poznavao. 'Radi se o plemenitom čovjeku, osjetljivom za svakoga čovjeka...Činjenica je da je narod koji nikada ne griješi toliko ga puta odabrao. On je bio originalan političar...Ostat će u vječitom sjećanju. Napravio je jako puno za njega...Mi smo takav narod, mi imamo specifičnosti, a jedna od tih je da ne možemo svi nekoga voljet, ali uzalud vam trud svirači', kazao je Blažević.

  • +49
Dolazak uzvanika na posljednji ispraćaj gradonačelnika Bandića Izvor: Pixsell / Autor: Robert Anic/PIXSELL

11:38 'Došao sam odati počast čovjeku koji nikada nije zaboravljao obične ljude i koji je svaki tjedan iznenađivao Zagreb i Hrvatsku. Ovo je njegovo najveće iznenađenje....To je čovjek koji je mene osvojio toplinom', kazao je ličko-senjski župan Darko Milinović. 'Svatko tko radi i griješi. Bandiće je imao toliko dobrih stvari da one nadilaze njegove greške', dodao je.

11:32 Mislav Herman predsjednik gradskog HDZ-a i predsjednik Skupštine Grada Zagreba kazao je da je ovo tužan dan...Ne možemo osporiti kako je obilježio veliki dio zagrebačke povijesti. Njegovu će ulogu ocjeniti generavije koje dolaze.

11:28 Predsjednik Domovinskog pokreta Miroslav Škoro također je došao na Mirogoj. 'Meni je žao što je prerano otišao čovjek velike radne energije', kazao je za N1. Na pitanje o tome ulazi li u utrku za gradonačelnika, odgovorio je: Nije niti vrijeme niti mjesto. Ubrzo ćemo izaći s kandidatom ili kandidatkinjom'.

Pred mrtvačnicom na Mirogoju izložen je lijes s Bandićevim tijelom Izvor: Pixsell / Autor: Josip Regović/Pixsell

11:10 Stigao je i Milijan Brkić koji je kazao: 'Milan Bandić je bio moj prijatelj, čovjek iz Hercegovine, koji je imao dušu za svoju Hercegovinu, svoju Hrvatsku i svoj Zagreb'.>>>Cijeli članak<<<​​​​​​​

10:55 Na Mirogoj je stigao rektor Sveučilišta u Zagrebu Damir Boras, bivši HDZ-ov ministar vanjskih poslova Miro Kovač, te umirovljeni general Ljubo Ćesić Rojs. Tu je i Davor Filipović, kandidat HDZ-a za zagrebačkog gradonačelnika.

Na Mirogoju je i redatelj Vinko Brešan te umirovljeni general Mladen Markač.

10:45 Obitelj Milana Bandića stigla je na Mirogoj.

  • +146
Posljednji ispraćaj gradonačelnika Bandića Izvor: Pixsell / Autor: Robert Anic/PIXSELL

10:30 Ispred mrtvačnice izložen je lijes s tijelom Milana Bandića. Na glavnom zagrebačkom groblju sve je veći broj građana.

10:20 Na ispraćaju je govor trebao održati i patrijarh srpski Porfirije, ali kako doznajemo on ipak neće doći jer je, prema neslužbenim informacijama, u samoizolaciji, javlja Jutarnji list.

Sve je spremno za posljednji ispraćaj gradonačelnika Bandića Izvor: Pixsell / Autor: Josip Regović/Pixsell

10:03 'Napravljeno je sve što je bilo moguće. Bit će oko 300 covid-redara. Bit će postavljeni stalci sa sredstvom za dezinfekciju i bit će mjesto za one koji dođu, a nemaju masku, na kojemu mogu dobiti masku', rekao je ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo 'Dr. Andrija Štampar' Zvonimir Šostar. Kazao je kako se očekuje velik broj građana i pozvao na pridržavanje epidemioloških mjera.

  • +11
Građani na posljednjem ispraćaju Milana Bandića Izvor: Pixsell / Autor: Robert Anic/PIXSELL

S obzirom na brojne upite sugrađana koji su izrazili želju odati posljednju počast preminulom gradonačelniku Grada...

Objavljuje Grad Zagreb Službena stranicaUtorak, 2. ožujka 2021.

9:57 Saborski zastupnici slobodnim govorima započeli su ovotjedan rad, no na početku zasjedanja održali su minutu šutnje za preminulog zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića >>>Cijeli članak<<<

Minuta šutnje za Bandića u Saboru Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

9:55 Zamjenica gradonačelnika Grada Zagreba Jelena Pavičić Vukičević primila je gradonačelnike Sarajeva, Beograda, Skopja, Splita i Ljubljane u zgradi Gradske uprave. Nakon sastanka, gradonačelnici će se upisati u Knjigu žalosti u predvorju Gradske uprave.

9:40 Na sprovodu će pjevati klapa Hrvatske ratne mornarice 'Sveti Juraj' i to pjesme: 'Oči u oči', 'Na omiškoj stini“ stoni' i 'Pod brajde'. Sprovodne obrede predvodit će mons. Zlatko Koren.

  • +16
Sve je spremno za posljednji ispraćaj gradonačelnika Bandića, stigli i Covid redari Izvor: Pixsell / Autor: Goran Stanzl/PIXSELL

Misa zadužnica služit će se nakon pogreba u 15 sati u crkvi Majke Božje Lurdske.

9:33 Uz obitelj, prijatelje, suradnike, pogrebu će nazočiti i visoki dužnosnici: predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković, predsjednik Vlade RH Andrej Plenković, potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved te ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman.

  • +2
Oproštaj od Bandića uz kip Kumice na Dolcu Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Posljednji pozdrav gradonačelniku Bandiću uputit će prijatelj i suradnik Ljubo Jurčić te zamjenica gradonačelnika Grada Zagreb koja obnaša dužnost gradonačelnika Jelena Pavičić Vukičević.