KORONAVIRUS

Nacionalni stožer: U Hrvatskoj 151 novozaražena osoba, jedan preminuli

  • Autor: B. S.
  • Zadnja izmjena 16.08.2020 15:31
  • Objavljeno 16.08.2020 u 08:59
tportal

Izvor: Cropix / Autor: Tom Dubravec / CROPIX

U protekla 24 sata zabilježen je 151 novi slučaj zaraze te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas 1.185, izvijestio je Nacionalni stožer civilne zaštite

14.00 U protekla 24 sata zabilježen je 151 novi slučaj zaraze te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas 1.185, izvijestio je Nacionalni stožer civilne zaštite. Među njima je 126 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 11 pacijenata. Jedna muška osoba (1957. godište) preminula je u Primorsko-goranskoj županiji. Do danas je ukupno zabilježena 6.571 osoba zaražena novim koronavirusom, od kojih je 166 preminulo, a 5.220 se oporavilo. U samoizolaciji je trenutno 4.139 osoba. Do danas je ukupno testirano 137.657 osoba, od toga 1.377 u protekla 24 sata.

13.23 U protekla 24 sata evidentirana je 1 novozaražena osoba s područja Krapinsko-zagorske županije iz Pregrade.

13.15 Na području Zadarske županije 8 je novozaraženih koronavirusom. Kod novozaraženih osoba riječ je o obiteljskim kontaktima te kontaktima sa ranije zaraženim osobama. Oboljeli su mlađe osobe te osobe srednje životne dobi sa područja Grada Zadra (2), Grada Paga (2) te općina Stankovci (3) i Privlaka (1). U samoizolaciji je 8 osoba, nadzor je istekao za 4924 osobe, a tijekom jučerašnjeg dana testirano je 163 uzorka. U Općoj bolnici Zadar ukupno je hospitalizirano osam bolesnika od koronavirusa.

Broj novobooljelih po županijama

Vukovarsko-srijemska - 10
Osječko-baranjska - 6
Grad Zagreb - 36
Primorsko-goranska - 3
Sisačko-moslavačka - 5
Istarska - 1
Varaždinska - 0
Međimurska - 0
Virovitičko-podravska - 2
Splitsko-dalmatinska - 28+1
Šibensko-kninska - 19+1
Koprivničko-križevačka - 0
Brodsko-posavska - 2
Karlovačka - 4
Zagrebačka - 5
Dubrovačko-neretvanska - 3
Zadarska - 8
Krapinsko-zagorska - 1

12.45 Očekujemo da se donesene mjere u roku od 14 dana odraze na smanjenje broja oboljelih, rekla je Sandra Šikić, zamjenica Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Dr. Andrija Štampar za HRT. Ističe da daljnji brojevi ovise o ponašanju svakog od nas. 'Zadnja dva dana u NZJZ-u bilježe veći broj turista koji dolaze na testiranje, ali ne zbog indikacije, nego zbog PCR testa koji im je potreban za povratak u njihovu zemlju. Rekla je da je danas obavljeno 200 testiranja na drive-inu, jučer preko 300, kao i u petak', kaže Šikić.

12.30 U Dubrovačko-neretvanskoj županiji zabilježena su tri nova slučaja zaraze koronavirusom, a jedna osoba je ozdravila pa je trenutno ukupno 26 aktivnih slučajeva, izvijestio je u nedjelju županijski stožer civilne zaštite. Riječ je o djevojci iz Dubrovnika, kontaktu prije pozitivne osobe, te muškarcu srednje dobi iz Korčule, za kojeg je epidemiološka obrada u tijeku. Treća zaražena, djevojka iz Zagreba koja je kontakt ranije zaražene osobe, napustila je županiju.

12.15 U posljednja 24 sata na području Zagrebačke županije pet je novooboljelih osoba od koronavirusa, potvrdio je županijski Zavod za javno zdravstvo. Od jučer su tri osobe izliječene pa je na području te županije trenutno aktivan 61 slučaj. Od početka epidemije na području Zagrebačke županije evidentirana su 302 slučaja zaraze.

12.00 Na području Karlovačke županije četiri su nove osobe sa pozitivnim nalazom na koronavirus. Radi se o jednoj mlađoj ženskoj osobi i jednom starijem muškarcu sa područja grada Karlovca, oboje za sada negativne epidemiološke anamneze. Jedna ženska osoba srednje dobi sa područja općine Vojnić, bez simptoma bolesti, testirana radi povratka na posao nakon godišnjeg odmora, za sada negativne epidemiološke anamneze. Pozitivan nalaz javljen je i za dijete staro godinu dana s područja grada Karlovca. Dijete je bez simptoma bolesti, testirano prije odlaska na operativni zahvat u inozemstvo. Epidemiološka anamneza za sada negativna. Svi kontakti pozitivnih osoba stavljeni su u samoizolaciju. Od jučer prijavljena 4 slučaja koja su bila u obradi svih četvero se razboljelo po povratku sa ljetovanja u Dalmaciji (1 Makarska, 2 Vodice, 1 otok Hvar, Split). Ukupno su do sada na području Karlovačke županije oboljele 124 osobe. U samoizolaciji se nalazi 121 osoba.

11.40 U posljednja 24 sata na području Brodsko-posavske županije evidentiranaja su dva nova slučaja zaraze koronavirusom. Ukupan broj zaraženih osoba koje imaju prebivalište na području Brodsko-posavske županije od početka epidemije s današnjim danom je 212, dok je broj aktivnih slučajeva 45. U samoizolaciji je 155 ljudi.

11.20 U protekla 24 sata u Šibensko-kninskoj županiji 19 je osoba oboljelo od zarazne bolesti COVID-19 i jedna osoba iz Požeško-slavonske županije koja je boravila u Vodicama. Od ukupno 19 oboljelih iz Šibenika ih je 10, iz Knina 3, iz Vodica 2, iz Bilica 2 i po jedna osoba iz Kistanja i Drniša. S današnjim danom u našoj županiji 85 je aktivnih slučajeva oboljenja od COVID-19 infekcije. Na Odjelu infektologije šibenske bolnice od bolesti COVID-19 liječe se tri osobe. Pod mjerama zdravstvenog nadzora i samoizolacije trenutno je 355 osoba, od kojih su 353 kontakti oboljelih, a dvije osobe su ušle u Republiku Hrvatsku iz trećih zemalja te im je određena mjera 14-dnevne karantene.

11.15 Prema izvješću Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije, od ukupno 342 obrađena testa danas je 28 novooboljelih osoba pozitivno na COVID infekciju. Oboljeli su redom: iz Splita 11 osoba, iz Dugog Rata 1 osoba, iz Zmijavaca 2 osobe, iz Imotskog 1 osoba, iz Runovića 6 osoba, iz Podbablja 1 osoba, iz Kaštela 1 osoba, iz Marine 1 osoba, iz Podstrane 1 osoba, iz Makarske 1 osoba, iz Podgore 1 osoba i iz Hvara 1 osoba. Uz 28 novooboljelih osobu pozitivnih na Covid infekciju s područja Splitsko-dalmatinske županije pozitivna na Covid infekciju je i 1 osoba iz grada Zagreba testirana u Splitu. Od 28 novooboljelih osoba s područja Splitsko-dalmatinske županije 12 osoba su kontakti prethodno oboljelih osoba dok se ostali novooboljeli epidemiološki obrađuju. Ukupno 773 osobe nalaze se u samoizolaciji. Na bolničkom liječenju nalazi se 13 COVID pozitivnih osoba u KBC-u Split dok se jedna osoba nalazi na respiratoru.

10.45 Na području Virovitičko-podravske županije dvije su novo zaražene osobe virusom SARS-CoV-2, izvijestio je u nedjelju Stožer civilne zaštite Virovitičko-podravske županije. Riječ je o adolescentici i mladom odraslom muškarcu s blagim simptomima bolesti.

10.40 Ponukan informacijama o velikom broju novooboljelih među mladima koji tijekom ljetovanja pohađaju noćne izlaske, gradonačelnik Zagreba Milan Bandić uputio je apel mladima pozivajući ih na odgovorno ponašanje u vrijeme koronakrize. <<<Cijeli članak>>>

10.25 U posljednja 24 sata u Varaždinskoj županiji nema zabilježenih novih slučajeva zaraze koronavirusom. Testirano je 114 uzoraka i svi su negativni. Novooboljelih nema ni u Međimurskoj te u Koprivničko-križevačkoj županiji.

10.20 Francuska će predložiti da se u zajedničkim radnim prostorima nose maske, jer se zemlja bori s ponovnim valom zaraze koronavirusom, a u protekla protekla 24 sata prijavljeno je više od 3000 zaraženih. <<<Cijeli članak>>>

  • +5
  • +2

Život u Francuskoj uz koronavirus

Izvor: EPA / Autor: CHRISTOPHE PETIT TESSON

10.10 Istarski Stožer civilne zaštite izvijestio je da je tijekom protekla 24 sata u Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije ispitano je 119 uzoraka briseva na COVID-19. Pozitivna je jedna osoba. Radi se o uvezenom slučaju. Naime, osoba je boravila u Bosni i Hercegovini. U međuvremenu su izliječene četiri osobe, a u Istri je trenutno aktivno 17 slučajeva.

10.05 U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji nema novih slučajeva zaraze koronavirusom. Jučer je testirano 9 osoba i svi nalazi su negativni. Trenutno je na području naše županije 5 aktivnih slučajeva zaraze koronavirusom. U samoizolaciji su u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji 62 osobe.

9.55 Europski centar za prevenciju i kontrolu bolesti analizirao je pojavljivanje skupina zaraženih u raznim radnim okruženjima i utvrdio da najveći rizik za zarazu novim koronavirusom imaju zaposlenici domova za starije i nemoćne, a potom medicinski radnici u bolnicama. <<<Cijeli članak>>>

9.40 U Sisačko-moslavačkoj županiji pet je novooboljelih osoba. Riječ je o dvije osobe s područja grada Kutine, jedna koja je bila pod zdravstvenim nadzorom tipa samoizolacije u kući i drugoj osobi koja je asimptomni slučaj te je otkrivena prilikom smještanja u Dom umirovljenika. Ostale tri osobe su s područja grada Novske koje su zajedno boravile u Vodicama.

9.26 Tri su novozaražene osobe u Primorsko-goranskoj županiji. Jedna je osoba došla iz BiH, a drugo dvoje su hrvatski državljani, kontakti prethodno zaraženih osoba. Testirano je ukupno 198 osoba pretežno turista, talijanskih državljana. Od toga samo na području Cresa i Lošinja testirano ih je ukupno 84 - svi su bili negativni.

9.20 U protekla 24 sata u NZJZ Dr. Andrija Štampar provedeno je 438 testiranja na SARS-CoV-2. U Gradu Zagrebu zabilježeno je 36 novih slučajeva. Za 63 osobe izrečena je mjera samoizolacije. Jedna je novooboljela osoba za sada negativne epidemiološke anamneze, 10 osoba su kontakti zaraženih, a kod 18 je novooboljelih osoba moguće izlaganje u noćnim klubovima i kafićima tijekom korištenja godišnjeg odmora. Kod četiri je osobe epidemiološka obrada u tijeku, a tri su osobe došle iz BiH, Crne Gore i s Kosova.Trenutno je u Gradu Zagrebu 338 aktivnih slučajeva i 755 aktivnih samoizolacija.

9.18 U protekla 24 sata na području Osječko-baranjske županije provedeno je testiranje 145 uzoraka od kojih su šest bili pozitivni na koronavirus. Svi novooboljeli su iz Osijeka, a njihova životna dob je 16, 18, 43, 44, 69 i 70 godina. U Kliničkom bolničkom centru Osijek povećan je broj hospitaliziranih pacijenata. Dan ranije bilo je 25, a sada je 27 od kojih su pet na respiratoru.

9.15 U Vukovarsko-srijemskoj županiji, prema podacima pristiglim do 8:00 sati, u posljednja 24 sata je 10 novih pozitivnih osoba na COVID-19 (3 iz Vinkovaca, 3 iz Županje, 1 iz Otoka, 1 iz Cerne, 1 iz Bogdanovaca i 1 iz Privlake), a nema preminulih. Od početka epidemije, ukupan broj oboljelih osoba je 555, od kojih je 389 osoba izliječeno, a ukupno je 7 preminulih osoba. Trenutno je u županiji 28 osoba hospitalizirano zbog COVID-19 bolesti. U protekla 24 sata testirana je 21 osoba, te je ukupno testiranih do sada na području županije 6774.

[10 NOVIH POZITIVNIH OSOBA NA COVID-19] 📌U Vukovarsko-srijemskoj županiji, prema podacima pristiglim do 8:00 sati, u...

Objavljuje Vukovarsko - srijemska županijaNedjelja, 16. kolovoza 2020.

8.30 U subotu je u Hrvatskoj registrirano 162 novooboljelih od koronavirusa, što je nešto manje nego dan ranije, kad je zabilježeno 208 novooboljelih. Broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas 1.062, izvijestio je Stožer civilne zaštite. Među njima je 106 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 10 pacijenata. Dvije osobe su preminule. Jedna muška osoba (1948. godište) preminula je u Zagrebu, a druga ženska osoba (1933.) u Varaždinskoj županiji. Do danas je ukupno zabilježeno 6.420 osoba zaraženih novim koronavirusom, od kojih je 165 preminulo, a 5.193 se oporavilo. U samoizolaciji su trenutno 3.702 osobe. Do danas je ukupno testirano 136.280 osoba, od toga 1.538 u protekla 24 sata. Kronologija situacije s koronavirusom u subotu dostupna je ovdje.

8.00 U razgovoru za Jutarnji list epidemiolog i član Stožera civilne zaštite Branko Kolarić komentirao je nagli porast broja novooboljelih od koronavirusa, te otkrio kritičnu brojku novooboljelih za naš zdravstveni sustav. <<<Cijeli članak>>>

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!