prava žena

[FOTO/VIDEO] Udruge civilnog društva: Zahtijevamo hitnu medicinsku skrb za Mirelu Čavajdu, a odgovorne treba kazniti

06.05.2022 u 11:03

Bionic
Reading

Udruge civilnog društva uputile su u petak zahtjeve vlastima da osiguravaju hitan prekid trudnoće Mireli Čavajdi, trudnici kojoj su bolnice uskratile prekid trudnoće iako za to postoje medicinske indikacije, a njoj su uputili izraze podrške i solidarnosti zbog teške situacije u kojoj se našla.

“Potrebno je hitno osigurati odgovarajući medicinski postupak prekida trudnoće Mireli Čavajda u okviru i o trošku zdravstvenog sustava te utvrditi odgovornost i sankcionirati odgovorne za propuste u pružanju pravodobne i odgovarajuće skrbi”, ističe se u zahtjevima za osiguravanje sigurnog prekida trudnoće u Hrvatskoj koji je potpisalo više od 60 udruga civilnog društva.

Zahtjevi su upućeni premijeru Andreju Plenkoviću i ministru zdravstva Viliju Berošu, a petak su ih na konferenciji za novinare na Markovom trgu, gdje su zgrade Sabora i Vlade, pročitale aktivistice Marinella Matejčić iz udruge PaRiter i Branka Mrzić Jagatić iz udruge Roda.

Povodom aktualnog slučaja trudnice Mirele Čavajde, kojoj su bolnice uskratile pravo na prekid trudnoće temeljem medicinskih indikacija koje upućuju na tešku bolest djeteta nespojivu sa životom, istaknule su da zdravstvena zaštita koja se pruža u takvim situacijama treba maksimalno štititi dostojanstvo žene i ploda.

Od Beroša i premijera Plenkovića zatražile su da javno potvrde da će Čavajda dobiti odgovarajuću skrb o trošku HZZO-a, te apelirale na potrebu rješavanja nereda u zdravstvenom sustavu u Hrvatskoj.

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek

Zahtijevaju i da se u Hrvatskoj osigura dostupnost tog zahvata; hitno objave podaci o kapacitetima zdravstvenih ustanova u Hrvatskoj za provođenje prekida trudnoće te ustanovi javni registar zdravstvenih radnika koji se u tom slučaju pozivaju na priziv savjesti.

Žao nam je što je patnja jedne žene postala tema od javnog interesa

Aktivistice su Čavajdi poručile da u svojoj borbi nije sama, te da "to nije samo njena borba već borba svake žene".

“Žao nam je što živimo u državi koja nečiji svjetonazor stavlja ispred dostojanstva, zdravlja i života žena i djece. Žao nam je što je tvoja patnja postala tema od javnog interesa. Žao nam je što si primorana skupljati mrvice snage kako bi se borila za nešto što si trebala dobiti i bez pitanja”, poručile su joj u pismu podrške.

  • +6
Zagreb: Organizacije civilnog društva uputile zahtjeve za legalan pobačaj Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/

Podršku zahtjevima udruga ispred Markova trga izrazili i saborski zastupnici SDP-a Mirela Ahmetović, Sabina Glasovac i Andreja Marić, iz Kluba Zeleno lijeve koalicije Damir Bakić, Vilim Matula, Ivana Kekin, Urša Raukar Gamulin, HSS-ovac Krešo Beljak, zastupnica Radničke fronte Katarina Peović te Ivana Posavec Krivec iz Socijaldemokrata.

Podsjetili su potrebu donošenja novog Zakona o pobačaju istaknuvši da je trenutni zakon iz 1978. godine, ali i da Vlada ignorira zahtjev Ustavni suda koji je još 2017. godine Hrvatskom saboru dao dvogodišnji rok za njegovo donošenje.