vremenska prognoza

Uživajte u sunčanoj suboti i ljetnim temperaturama jer već u nedjelju stiže promjena

13.06.2020 u 07:46

Bionic
Reading

U subotu će biti sunčano i vrlo toplo, ponegdje i vruće, mnogima i sparno, uz većinom vrlo visok UV indeks, pa ako ste osjetljivije kože kvalitetno se zaštitite. Već u nedjelju se nastavlja promjenjivo i manje toplo razdoblje, tijekom kojega će svakodnevno ponegdje pasti barem malo kiše, a u većini Hrvatske najčešći i najobilniji pljuskovi s grmljavinom najvjerojatniji su od nedjeljnog poslijepodneva do utorka ujutro

Subota: sunčano i vrlo toplo, ponegdje i vruće

Subota će na istoku unutrašnjosti biti još jedan većinom sunčan dan, tek rijetko uz umjerenu naoblaku, posebno ujutro u Podunavlju. Vjetar slab do umjeren, uglavnom zapadni i jugozapadni. Od jutra toplije nego u četvrtak, a poslijepodne u nekim mjestima i vruće.

Vrlo toplo i vruće bit će i u središnjoj Hrvatskoj, uz tek rijetko pokoji oblak na nebu, većinom visok koprenasti. Sunčano vrijeme mamit će na otvoreno, no oprez je potreban zbog vrlo visokog UV indeksa, stoga se prikladno treba zaštiti. Puhat će slab, a osobito u gorju i umjeren jugozapadni i zapadni vjetar.

Slabog i umjerenog jugozapadnog vjetra bit će i u gorskoj Hrvatskoj, a i duž obale sjevernog Jadrana nakon većinom mirne i tihe noći pa će more u poslijepodnevnim satima biti malo do umjereno valovito. Prevladavat će sunčano vrijeme, više će oblaka biti navečer i potkraj dana.

Vrlo toplo bit će i u Dalmaciji, pri čemu će sredinom dana i poslijepodne manje osvježenje stizati s vjetrom s mora. Uz pretežno sunčano vrijeme te temperaturu mora između 20 i 22 °C bit će i sve više kupača na plažama.

I na krajnjem jugu Hrvatske obilje sunčana vremena, uz slab i umjeren jugozapadni i zapadni vjetar, na otvorenom ponegdje poslijepodne i umjereno jakim sjeverozapadnjakom. Najviša dnevna temperatura od 25 do 29 °C u dolini Neretve.

Prognoza za 13.6 Izvor: Screenshot / Autor: DHMZ

U nedjelju opet promjena!

U nedjelju će oblaka biti znatno više, a neke na Jadranu kiša će zahvatiti već ujutro, vjerojatnije na sjevernom i srednjem dijelu. No bit će i duljih sunčanih razdoblja tijekom dana, a jače nestabilnosti vjerojatnije su poslijepodne, te u još vrlo promjenljiv ponedjeljak. U utorak će pljuskovi biti rjeđi. Temperatura zraka neće se znatnije mijenjati.

I na kopnu nedjelja promjenjiva, uz mjestimičnu kišu i prijepodne, no jačih će pljuskova pa i nevremena biti prema večeri, prije svega u središnjim i sjevernim krajevima. I početkom tjedna promjenjivo, uz češće pljuskove u ponedjeljak te manji pad temperature', prognozirala je za HRT dr. sc. Tanja Renko iz DHMZ-a.