INCIDENT NA MORU

Zračna uzbuna u Tajvanu zbog upada kineskih borbenih zrakoplova

23.01.2021 u 13:17

Bionic
Reading

Osam kineskih bombardera i četiri borbena zrakoplova ušli su u jugozapadni kut tajvanske zone identifikacije protuzračne obrane, a tajvansko zrakoplovstvo rasporedilo je rakete kako bi "nadziralo" upad, priopćilo je otočno ministarstvo obrane

Kina, koja Tajvan smatra smatra svojim teritorijem, proteklih mjeseci izvodila je gotovo svakodnevne letove nad vodama između južnog dijela Tajvana i tajvanskih otoka Pratas u Južnokineskom moru. Međutim uglavnom se radilo o jednom ili dva izviđačka zrakoplova.

Prisutnost tolikog broja kineskih borbenih zrakoplova u ovoj misiji - Tajvan je rekao da je riječ o osam nuklearno osposobljenih bombardera H-6K i četiri borbena zrakoplova J-16 - neobična je.

Karta koju je osiguralo tajvansko ministarstvo obrane pokazuje da su kineski zrakoplovi, među kojima je i protupodmornički zrakoplov Y-8, prelijetali vode u kojima su se odvijale nedavne kineske misije u blizini otoka Pratasa, iako još uvijek daleko od kopnenog Tajvana.

Tajvansko zrakoplovstvo upozorilo je kineske zrakoplove i postavilo rakete kako bi ih nadziralo, dodalo je ministarstvo, koristeći uobičajene formulacije kojima reagira na takve aktivnosti.

"Objavljena je zračna uzbuna, izdana su radijska upozorenja i postavljeni su protuzračni obrambeni sustavi za praćenje aktivnosti", stoji u kratkoj izjavi.

Iz Kine nije bilo neposrednog komentara. Kina je u prošlosti rekla da izvodi vježbe za obranu suvereniteta i sigurnosti zemlje.

Peking je sa sve većom zabrinutošću promatrao sve veću američku potporu demokratskom Tajvanu, posebno za vrijeme administracije Donalda Trumpa koja je u srijedu napustila ured.

Let kineskih bombardera i borbenih zrakoplova u subotu je slijedio samo nekoliko dana nakon što je Joe Biden preuzeo američko predsjedništvo.

Emily Horne, glasnogovornica Vijeća za nacionalnu sigurnost Bijele kuće, rekla je da je američka predanost Tajvanu "čvrsta" nakon što je otočni de facto veleposlanik u Washingtonu Hsiao Bi-khim prisustvovao Bidenovoj prisezi u srijedu.