spasilačke ekipe na terenu

Najmanje 22 mrtvih u eksploziji u turskom rudniku ugljena, brojni rudari se još nalaze zatočeni ispod zemlje

14.10.2022 u 20:18

Bionic
Reading

U eksploziji rudnika ugljena u petak u sjevernoj turskoj pokrajini Bartin zarobljeno je 49 radnika, rekao je guverner Nurtac Arslan. Ministar zdravlja Fahrettin Koca je izjavio da su 22 osobe izgubile život dok je još osam rudara u kritičnom stanju. U trenutku eksplozije se ispod zemlje nalazilo 110 osoba

"Sada se nalaze 44 osobe 300 metara (ispod ulaza u rudnik) i pet osoba 350 (metara ispod)", rekao je Arslan, prenijela je državna novinska agencija Anadolu.

Eksploziju je uzrokovao transformator u rudniku ugljena koji je u vlasništvu državnog turskog poduzeća Hard Coal Enterprises, priopćila je turska Uprava za katastrofe (AFAD).

Ministar unutarnjih poslova Suleyman Soylu rekao je da se 28 ljudi uspjelo ili samo spasiti ili su ih spasili spasioci. Svi oni su zadobili neku vrstu ozljede u jednoj od najsmrtonosnijih industrijskih nesreća u Turskoj u posljednjih nekoliko godina, javio je RFI. Tri osobe se nalaze u kritično stanju, dodao je ministar.

Eksplozija se dogodila 300 metara ispod ulaza u rudnik oko 17:15 po srednjoeuropskom vremenu, priopćio je ured guvernera Bartina.

Osoblje hitne pomoći pomaže unesrećenima, pokazuju snimke turske televizije.

Ministar energetike Fatih Donmez i ministar unutarnjih poslova Sulejman Sojlu uputili su se na mjesto događaja, javlja Anadolu.