DESNICA BEZ HDZ-a

Uz SDP-ovu te Sanaderovu himnu osnovan Savez za Hrvatsku

05.02.2014 u 15:33

  • +15

Imamo Savez za Hrvatsku

Izvor: Cropix / Autor: Goran Mehkek / CROPIX

Bionic
Reading

Savez za Hrvatsku, koji okuplja osam političkih stranaka na desnom političkom polu, potpisao je sporazum o zajedničkom nastupanju na parlamentarnim izborima

Tristotinjak uzvanika okupilo se u zagrebačkom Green Gold centru na potpisivanju sporazuma, a među njima bilo je i nekoliko predstavnika diplomatskog zbora u Hrvatskoj. Savez okuplja Akciju za bolju Hrvatsku, Autohtonu hrvatsku seljačku stranku, HDSSB, Hrast, HSP, Hrvatsku zoru, Obiteljsku stranku i Zavjet za Hrvatsku. Uz taktove 'Lijepe naše', a potom uz odavanje počasti uz minutu šutnje za poginule u Domovinskom ratu, prisutnima se obratio prvi čovjek HDSSB-a Vladimir Šišljagić.

Kaže kako nije slučajno da se Savez okupio u pet do 12 sati, jer je na taj način htio upozoriti na stvarnost u Hrvatskoj. Naveo je da potporu Savezu iskazuje još nekoliko stranaka, udruga i brojni građani te da im potpora stiže iz dijaspore.

'Svima je dosta bipolarizacije političke scene. Dosta nam je plavih i crvenih, jer i s jednima i s drugima Hrvatska dramatično tone. Zar je to Hrvatska za koju smo se borili?!', rekao je Šišljagić, a iako je napomenuo da neće kritizirati HDZ i SDP, nije propustio istaknuti da je HDZ upropastio Hrvatsku, a SDP je trenutno zakopava.

Dodao je da su svi čelnici stranaka spremni podrediti vlastite interese općenarodnom te da žele vratiti povjerenje građana u ljubav prema domovini, obitelji i vjeri.

'Želimo svojim radom pokazati da smo spremni voljeti svoju domovinu, a ne činiti to samo praznim riječima. Spremni smo biti treća politička opcija i vratiti Hrvatsku na pravi put iz gospodarske i moralne krize', kazao je Šišljagić. Iako u Savezu tvrde da su svi čelnici u jednakom položaju (rekli bi cinici, k'o radnici u vrijeme samoupravljanja), s govornice se okupljenima ipak obratio samo Šišljagić.

Cijeli skup dijelom je podsjećao na rane devedesete, jer s razglasa su puštani Vice Vukov ('To je tvoja zemlja', neslužbena SDP-ova himna), a cupkalo se i uz taktove omiljene Sanaderove pjesme 'Croatio, iz duše te ljubim'. Da se okupljeni još uvijek nisu sinkronizirali, pokazuje činjenica da su prilikom sviranja himne neki držali ruku na srcu, a drugi su samo stajali mirno.

Milan Kujundžić
, predsjednik Hrvatske zore, smatra da je danas hrvatskom narodu predstavljen ozbiljan tim koji je poslao jasnu poruku da za Hrvatsku još uvijek ima šanse.

Branko Borković Mladi Jastreb
, predsjednik Autohtone hrvatske seljačke stranke, smatra kako je vlast danas odnarođena i da 'dite treba vratiti materi'.

Ladislav Iličić iz Hrasta, upitan podržava li Savez i udruga U ime obitelji, kazao je da to treba pitati njih, ali da oni dijele iste vrijednosti kao i stranka koju on vodi.

Od poznatijih lica na skupu se moglo vidjeti Davora Domazeta Lošu, dizajnera Borisa Ljubičića, Antu Kovačevića, novinarku HRT-a Karolinu Krišto, povjesničara Josipa Jurčevića...