POSJET BEZ DOBRODOŠLICE

Uvrijeđeni Škaričić napao 'politički nekulturnog' Čačića

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 15.10.2012 17:37
  • Objavljeno 15.10.2012 u 17:37
Radimir Čačić s kacigom

Radimir Čačić s kacigom

Izvor: Cropix / Autor: Ante Cizmic / CROPIX

Omiški gradonačelnik Ivan Škaričić oglasio se priopćenjem u vezi s posjetom prvog potpredsjednika Vlade RH Radimira Čačića HE Zakučac na području grada Omiša, o čemu, kako tvrdi, gradski čelnici nisu obavješteni, što on drži velikim propustom kabineta prvog potpredsjednika Vlade i političkom nekulturom

U priopćenju navodi kako iz Vlade RH ni iz HEP-a nitko o tom posjetu nije obavijestio grad Omiš, nego su o njemu doznali od nazočnih zaposlenika HE Zakučac.

'Držimo to velikim propustom kabineta prvog potpredsjednika Vlade Republike Hrvatske i političkom nekulturom', navodi gradonačelnik Omiša. Dodaje kako je posebno zanimljivo da je tom prigodom bio nazočan vijećnik Hrvatske narodne stranke u omiškome Gradskom vijeću Ivan Pajdek, koji je ujedno i potpredsjednik Županijske organizacije Hrvatske narodne stranke, pa zato Radimiru Čačiću postavlja pitanje je li HE Zakučac posjetio kao prvi potpredsjednik Vlade RH ili kao predsjednik Hrvatske narodne stranke.

'Ako je posjet bio u ime hrvatske vlade, žao nam je što mu nismo bili u mogućnosti izraziti dobrodošlicu u gradu Omišu, a ako je bio u drugom svojstvu - predsjednika HNS-a, također mu želimo ugodan boravak među članstvom i simpatizerima njegove stranke u gradu Omišu', ističe u priopćenju omiški gradonačelnik Ivan Škaričić

Rekonstrukcija od milijardu kuna

Radimir Čačić posjetio je danas HE Zakučac u čiju se rekonstrukciju planira investirati oko milijardu kuna, te Končarevu vjetroelektranu Pometeno brdo, kraj Dugopolja, investiciju ukupno vrijednu 200 miljuna kuna.

HE Zakučac je najveći energetski objekt kojeg Hrvatska ima, njena je snaga 486 megavata (MW), a rekonstrukcijom će snaga biti povećana za još 52 MW.

U standardnoj hidrološkoj godini ta elektrana ostvaruje ukupan prihod od 1,2 milijarde kuna. Oprema joj je zastrajela i neupotrebljiva te se mora ići u njenu rekonstrukciju, a u travnju ove godine zatvorili smo financijsku konstrukciju od oko milijardu kuna za njenu rekonstrukciju, kazao je Čačić nakon obilaska HE Zakučac.

Planirani rok za dovršetak rekonstrukcije četiri proizvodne jedinice je 2015. godina, a prva proizvodna jedinica A biti će dovršena do kraja ove godine.

Po podacima HEP-a, ukupna vrijednost investicije u rekonstrukciju HE Zakučac je oko milijardu kuna, od čega je u 2012. planirano ulaganje od 129,4 milijuna kuna.

Čačić ističe kako je na rekonstrukciji HE Zakučac angažirana 21 tvrtka, a udio domaćeg gospodarstva, domaće opreme i pameti je više od 85 posto. 'Ovo je primjer kako se na vrlo isplativ način može angažirati hrvatsko gospodarstvo', naglasio je.

Osim rekonstrukcije HE Zakučac, napomenuo je Čačić, istodobno se odvija i rekonstrukcija HE Dubrovnik 1, priprema se i rekonstrukcija HE Senja, a za dvije godine bi trebala početi i rekonstrukcija HE Varaždin.

Čačić je najavio i kako će HEP u idućih nekoliko dana izići s izdanjem obveznica, što će biti podloga za nova ulaganja u proizvodne kapacitete.

Predsjednik Uprave HEP-a Zlatko Koračević napominje kako je Hrvatska trenutačno ovisna o uvozu električne energije. 'Nemamo dovoljno proizvodnih kapaciteta, a istodobno 50 posto hidropotencijala, kojeg ova država ima, nije iskorišteno', istaknuo je.

Poziv građanima na ulaganja

Prije HE Zakučac, Čačić je posjetio Končarovu vjetroelektranu na Pometenom brdu kod Dugopolja, projektu čiji se završetak očekuje krajem ove godine. Ukupna će snaga te vjetroelektrane biti 17,5 MW (15 vjetroagregata snage po 1 MW i jedan agregat snage 2,5 MW).

'Na Pometenom brdu se sada stvara prostor i za projekt iz sunčeve energije, snage 20 megavata. Taj će projekt Končaru biti fizibilan, naročito ako se iza njega stane i s jamstvenim fondom kojeg upravo sada stvaramo u Fondu za za zaštitu okoliša', istaknuo je Čačić i napomenuo kako bi taj projekt mogao biti realiziran u roku od 18 mjeseci.

Prostor Pometenog brda, po njegovim riječima, pogodan je za razvoj više projekata jer mogućnosti 'nisu samo tarifa, nego i državno zemljište, ubrzane procedure i odluke koje donosi Ministarstvo gospodarstva'.

'Razgovarao sam s predsjednicima uprava HEP-a i Končara i u najkraćem roku ponudit ćemo građanima da sudjeluju s ulaganjima od 1.000 do 10.000 eura po obitelji u nekom od projekata na tom prostoru, s garantiranim mogućnostima otkupa na, recimo, razini 6 posto ili 7 posto godišnjeg prinosa. Godišnji prinosi će biti okvirno iznad 10 posto, ali ako netko želi svoj uloženi kapital vratiti imat će garantirani ulog što sada nema nigdje, a ovdje će ga imati', kazao je Čačić dodajući kako će u takvim projektima sudjelovati i fondovi.

Končareva vjetroelektrana hrvatski je projekt, vjetroagregati su rezultat razvoja i znanja stručnjaka grupe Končar, a u njihovoj proizvodnji postignut je udio domaćih komponenti veći od 80 posto, istaknuo je predsjednik Uprave Končara Darinko Bago.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi