OPORBA ŠOKIRANA

'Uvođenje radne obveze liječnicima prvorazredan je skandal!'

15.11.2013 u 10:40

Bionic
Reading

Oporbeni klubovi HDZ-a i Hrvatskih laburista zatražili su jutros već na početku saborskog zasjedanja stanku zbog toga što je Vlada jučer uvela radnu obavezu liječnicima. Tako nešto, smatraju u oporbi, prvorazredan je skandal, zbog čega su zatražili da se u Saboru pojavi i premijer Zoran Milanović, no njihova želja nije uslišana

Radna obveza, podsjetio je HDZ-ov potpredsjednik Sabora Željko Reiner nakon stanke, uvodi se sukladno Zakonu o obrani samo u slučaju ratnog stanja i stanja ugroženosti.

'Mislio sam da danas dođem na posao u ratnoj odori. Nije proglašeno ratno stanje pa je uvođenje radne obveze protuzakonito i to je ograničavanje ustavnih prava liječnika. Pitamo se dokad će Vlada u svojoj nesposobnosti da rješava probleme bahato i arogantno poduzimati protuzakonite i protuustavne radnje', kazao je Reiner.

Zapitao se brine li Vladu to što u Hrvatskoj nedostaje liječnika i što je samo u siječnju ove godine Hrvatsku napustio jednak broj liječnika kao u cijeloj prošloj godini.

'Našli su i krivca za loše stanje u zdravstvu – liječnike – oni ništa ne rade, korumpirani su, neznalice i time je sve riješeno. Premijer ih je proglasio zabušantima. Nadam se da su to čuli i da će se toga sjetiti prije izbora', kazao je Reiner.

Vlada je kazala, podsjetio je Reiner, da je štrajk liječnika kriv za produljene liste čekanja.

'To nije točno. Krivo je to što su budžeti u bolnicama, budžeti za lijekove, smanjeni za polovicu. Kad imate polovicu novca, onda ćete moći ugraditi samo polovicu onog što trebate. To je pravi razlog produljenja liste čekanja', kazao je Reiner.

Razlog za raspad zdravstvenog sustava Branko Vukšić iz Hrvatskih laburista vidi pak u tome što je Vlada smanjila zdravstveni doprinos za dva indeksna poena. 'Laburisti su upozoravali da će doći do kolapsa u zdravstvenom sustavu jer je i s dva indeksna poena više bilo premalo novca', rekao je Vukšić.

Sada kada je više nego ikada potrebno uspostaviti socijalni dijalog nije primjereno, kazao je Vukšić, da premijer Milanović liječnike naziva zabušantima.

'Uvođenje radne obveze zapravo je potvrda da Vlada nije uspostavila socijalni dijalog. Sve vrijeme razgovora sa Sindikatom liječnika vidjelo se da nema prave volje za razgovor s njima. Kupovalo se vrijeme. I uvođenjem radne obveze krše se zakoni jer nije nastalo izvanredno stanje ni ratno stanje pa bi bilo uputno, ako ne dođe premijer, da dođe ministar zdravlja i kaže po kojem slovu zakona je uvedena radna obveza. Je li to doista, kako su pojasnili u Vladi, zato da se štite prava pacijenta, jer prava se štite i na druge načine, a jedan je da se uspostavi dijalog s liječnicima i medicinskim sestrama', rekao je Vukšić.