VALENTIĆ TRAŽI

'Ustavom zabranite nova zaduživanja'

29.04.2013 u 14:15

Bionic
Reading

Bivši premijer Nikica Valentić založio se na okruglom stolu HDZ-ove Zaklade hrvatskog državnog zavjeta, održanom u Hrvatskom novinarskom domu, za ustavnu zabranu daljnjeg zaduživanja Hrvatske. 'Ne znam je li moguće fiskalnu konsolidaciju na neki način zapečatiti jednom tezom koja izaziva puno polemike, a to je ustavna zabrana daljnjeg zaduživanja. To je i psihološka, i moralna, i financijska kategorija, jer Hrvatska sebi ne smije više dopustiti nova zaduživanja bez novog rasta', poručio je Valentić

Sudjelujući na okruglom stolu čija je tema bila 'Kako osloboditi razvojne (radne, poduzetničke, investicijske, izvozne, stvaralačke) potencijale Hrvatske', bivši premijer Nikica Valentić pozvao je na 'konsenzus na puno razina, a posebno na razini od nacionalnog interesa' te upozorio kako Vlada Zorana Milanovića sigurno neće raditi reforme u trećoj godini mandata.

'Nijedna Vlada u svijetu nije u trećoj godini mandata radila reforme, pa ne može ni hrvatska Vlada. Ova Vlada treba imati podršku za one dobre stvari koje eventualno čini, ali mora isto tako razmišljati o izborima kao mogućnosti koje se nude za stvaranje takve političke konfiguracije kako bi nepopularne i teške mjere, bez puno sentimenta, donijela u početku mandata', rekao je Valentić.

Govoreći o apatiji koja je zavladala u Hrvatskoj, ocijenio je kako je 'percepcija gora od realnosti' te pozvao na vraćanje samopouzdanja narodu. 'Apatija i beznađe su najgore, jer tamo gdje su oni nema investiranja, potom nema rasta i krug se zatvara. Svaki daljnji dug je opasan jer Hrvatska nema dovoljno proizvodnih kapaciteta. Da bi uspjela bilo koja Vlada, ona mora biti vlada stručnjaka, vlada hrabrih ljudi, ali i vlada koja ima petlje odstupiti nakon mjesec-dva mandata. Ako to nema – nijedna vlada nema šanse', dao je savjet Valentić.

Valentić: Inflacija kao trudnoća

Govoreći o problemu inflacije, bivši premijer Nikica Valentić ocijenio ju je 'najnepravednijim porezom koji se brzo šiti kad se pusti iz boce' te dao neobičnu usporedbu.
'Neka se nitko ne ljuti na usporedbi, a koju sam čuo od puno inozemnih makroekonomista i koja je na granici pristojnosti. Teza je glasila kako je inflacija kao trudnoća – ne može se biti malo trudan. Ili ste trudni ili niste', primijetio je Valentić.

Izrazio je žaljenje što na okrugli stol HDZ-ove zaklade nije došao nitko od predstavnika vlasti, baš kao ni od pozvanih predstavnika sindikata. Onima koji nisu došli, odnosno njihovim predstavnicima HDZ-ov predsjednik Tomislav Karamarko poručio je kako 'moraju naučiti prihvaćati mišljenja drugih, ne smiju biti zatvoreni i moraju prihvaćati i ruku koja nudi pomoć'.

'Problemi u kojima se nalazi Hrvatska nisu samo problemi ove Vlade. U jednu ruku jesu zato što ih ne znaju riješiti i što su došli nekompetentni i nespremni, no to su problemi onih koji su najviše pogođeni poput širokih masa od 370.000 nezaposlenih. Zar nije strašno da su investicije ravne nuli? Ne mogu se gospoda iz SDP-a stalno izvlačiti na famoznu pljačku HDZ-a. Zar je ta famozna pljačka doista kriva što je u posljednje vrijeme 70-80 tisuća ljudi ostalo bez posla? Zar je famozna pljačka uzrok što su im pale investicije 10 posto u odnosu na našu Vladu ili što su im investicije – nula? Tko je tome kriv', zapitao je Karamarko i odmah ponudio odgovor.

Po njemu, 'krivi su oni koji su se regrutirali, koji su ekipu kadrovirali, došli na vlast i doživjeli državu i sve njezine resurse i potencijale kao ratni plijen i žele ga podijeliti podobnima'. 'Malo sam grub i time ću prekinuti. HDZ se zalaže za široki dijalog i javnu raspravu, jer odgovornost za Hrvatsku nosimo svi', zaključio je Karamarko.

HDZ-ov gospodarski strateg Đuro Njavro upozorio je na mogućnost pred kojom će se uskoro naći Hrvatska, a koju je slikovito opisao riječima 'ili će Hrvati opet poći raditi u njemačke tvornice ili ćemo otvarati njemačke tvrtke u Hrvatskoj'. U tom se smislu založio za stvaranje prostora za ulaganja kako bi investitori mogli lako doći. 'Ako Hrvatska ne bude atraktivan dio europskog prostora za gospodarsku aktivnost, događat će se bolji život negdje drugdje, a ne u Hrvatskoj. Postoji opasnost da još jedna generacija Hrvata pođe trbuhom za kruhom', upozorio je Njavro.