novi obrat

Usprkos tome što je odbio HDZ Vanđelić ostaje na čelu Fonda za obnovu

  • Autor: L. F.
  • Zadnja izmjena 22.02.2021 18:09
  • Objavljeno 22.02.2021 u 18:09
tportal

Izvor: Pixsell / Autor: Davorin Visnjic/PIXSELL

Damir Vanđelić, privremeni ravnatelj Fonda za obnovu koji je odbio HDZ da bude njihov kandidat za zagrebačkoga gradonačelnika, ipak bi mogao na kraju biti izabran za stalnog šefa Fonda, neslužbeno doznaje Jutarnji list

Natječaj za ravnatelja Fonda, kako doznajemo, neće se poništavati, kao što se možda dalo naslutiti prema izjavama ministra graditeljstva Darka Horvata, koji je to spomenuo kao mogućnost, već će Upravno vijeće (UV) na sjednici u utorak donijeti odluku o ravnatelju koji će biti odabran za četverogodišnji mandat, piše Jutarnji list.

Komisija koja je provodila natječaj, doznajemo, odlučila se za Vanđelića, a sada bi UV trebao i potvrditi tu odluku.

Na čelu UV-a je ministar graditeljstva Darko Horvat, a on je u međuvremenu u izjavi za medije tijekom ponedjeljka u poslijepodnevnim satima potvrdio da je za čelnika Fonda predložen Vanđelić.

'Natječajni postupak koji smo provodili je gotov. Naš prijedlog ide prema Upravnom vijeću, naš će prijedlog biti gospodin Vanđelić', ustvrdio je Horvat napominjući kako vjeruje da je izabran najbolji kandidat.

Damira Vanđelića, podsjetimo, Vlada je 29. studenoga 2020. imenovala privremenim ravnateljem Fonda do imenovanja čelnog čovjeka glavne ustanove za obnovu nakon javnog natječaja, a najdulje na godinu dana. Upravno vijeće je potom 22. prosinca prošle godine raspisalo javni natječaj za ravnatelja, na koji se javilo troje kandidata - Damir Vanđelić, Petra Škevin iz HPB Nekretnina i još jedan kandidat.

Pregovori oko toga da bi Vanđelić bio HDZ-ov kandidat za gradonačelnika Zagreba trajali su mjesecima, ali na kraju su pukli jer se premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković i on nisu uspjeli dogovoriti. Prema neslužbenim informacijama, kamen spoticanja bio je odnos prema Milanu Bandiću, no Plenković je to oštro demantirao, poručivši čak da mu je ta teza iritantna koliko je netočna.

  • +5
  • +2

Press konferencija Damira Vanđelića

Izvor: Pixsell / Autor: Zeljko Lukunic/PIXSELL

Nakon pucanja pregovora na Plenkoviću se vidjelo da je ljutit zbog toga i nikada zapravo nije javno rekao što je bio razlog, već je poručivao kako to treba pitati Vanđelića, koji je po njemu bio jako zainteresiran za kandidaturu.

U nekoliko izjava nakon što su propali pregovori Plenković je na pitanje je li sada njegova pozicija u Fondu upitna, odgovarao kako je Vanđelić sam rekao kako on na toj funkciji želi biti privremeno, do ljeta, pa su nekako i mediji shvatili kako će mu se premijer i predsjednik HDZ-a vjerojatno osvetiti za odbijenicu i da ga neće izabrati za ravnatelja. S druge strane, Vanđelić je javno govorio da nije htio ići u kandidaturu jer se želi posvetiti poslu u Fondu, a uostalom i javio se na natječaj.

Plenković je pak u ponedjeljak rekao kako je teoretski moguće da se natječaj ponovi, ali da ne vidi zašto bi došlo do toga. Ponovio je kako su teze da se nisu dogovorili zbog Bandića lažne i štetne te da je sam Vanđelić rekao kako želi pomoći do ljeta, a na pitanje hoće li Vanđelić biti odabran za čelnika Fonda, odgovorio je kako ravnatelja bira Upravno vijeće, te da su teze da neće biti izabran jer je odbio HDZ lažne i iritantne.

'Vanđelić je sam izrazio želju da želi raditi posao do ljeta. Privremenost je njegov izraz, a ne naš. Informacije da se nismo dogovorili zbog Bandića su lažne, neistinite, zlonamjerne i štetne. Izvolite ga pitati je li rekao da želi biti privremeni do ljeta da to razjasnimo', poručio je.

Zanimljivo, dodao je i kako se natječaj objavio, a da Vanđelić može dati ostavku kad god hoće, pa je time možda i dao naslutiti da bi ga se ipak moglo izabrati, a da do ljeta onda može dati i ostavku.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!