PODRŠKA AMERIČKOG VELEPOSLANIKA

'Uspjeh Hrvatske je izravni američki interes!'

29.03.2012 u 13:55

Bionic
Reading

Nakon nedavnih oštrih kritika američkog veleposlanika Jamesa B. Foleyja upućenih vladi Zorana Milanovića zbog nezdrave ulagačke klime, ambasador je kroz intervju tjedniku Globus, odaslao nove, ohrabrujuće poruke Banskim dvorima. Foley ističe da je Vlada štedljivim proračunom krenula jako dobro i da očekuje velike reforme koje će bitno izmijeniti hrvatske životne navike, nadasve kad je riječ o privlačenju stranih ulaganja, posebno ulagača iz Amerike

'Mislim da je prioritet ove vlade bio proračun koji je morao oslikavati ekonomsku realnost i nije ga bilo lako donijeti. Čini se da su ove poruke dočekane vrlo pozitivno na globalnom financijskom tržištu i među rejtinškim agencijama. Idući korak su reforme. Zato sa zanimanjem očekujemo daljnje korake vlasti. Veliki je naglasak stavljen na poboljšanje poslovne i ulagačke klime i važne, velike projekte u sektoru energetike i prometa. Ti projekti dosta nude Hrvatskoj i dosad mislim da su znakovi koje vidimo dobri', izjavio je James B. Foley u intervjuu tjedniku Globus.

Iz ovako pozitivnog stava veleposlanika Foleyja može se iščitati da je tijekom prošlotjednog posjeta Washingtonu ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić uspjela uvjeriti američku kolegicu Hillary Clinton da Milanovićeva vlada zna i što radi i što želi postići, odnosno da zna i što treba učiniti da bi se vladajući negativni trendovi u Hrvatskoj preobrazili u uspjehe.

A uspješna Hrvatska, kako naglašava veleposlanik Foley, toliko je SAD-u važna da taj cilj smatra svojim interesom.

'Mi smo saveznici Hrvatske i posvećeni smo vašoj sigurnosti kao i vi našoj. Naša se uvjerenja isprepliću. Ako ne uspijete modernizirati ekonomiju i ne postanete kompetitivni i uspješniji i ne otvorite nova radna mjesta za sve one Hrvate koji su danas bez posla i za iduće generacije, onda to neće biti dobro ni za naš zajednički interes. Naš je interes vaša dobrobit u budućnosti. Vidimo vaš veliki potencijal i računamo na vaš uspjeh', poručio je veleposlanik SAD-a.