OPATIJA SPREMNA ZA SEZONU

Uskrsni blagdani na Kvarneru već od 420 kuna

06.03.2010 u 10:25

Bionic
Reading

Sudeći po rezultatima naše ankete o bukingu za uskrsne blagdane u kvarnerskim hotelima, čini se da recesija nije zahvatila Njemačku, Austriju i Italiju, naročito tamošnju stariju populaciju koja za mjesec dana autobusima ponovno kreće prema staroj dami, Opatiji

U dijelu tamošnjih hotela čija pročelja krasi veći broj zvjezdica već su rasprodali sve kapacitete za dolazeće blagdane, no većina ih zasad bilježi oko 80 posto rezervacija. Tolikim postotkom neki se otočani nadaju da će završiti turističku predsezonu, dok je interes za ovim blagdanskim odmorom na Crikveničkoj rivijeri slab.

No, krenimo redom. Piće i poklon dobrodošlice, uskrsni doručak i večera, kava i kolač, neograničeno korištenje bazena s grijanom morskom vodom i whirpoolom te dva noćenja, osnovni je paket koji se nudi gostu u skoro svakom hotelu u razdoblju od 2. do 5. travnja po jedinstvenim cijenama. Neki hoteli, dakako, u svoje su pakete uključili tri noći te, a uz sve navedeno dodali i korištenje minikluba za djecu, potragu za pisanicama, korištenje Spa & Beauty kutka, masaže i slično. Zanimljivo je da ovi bogatiji paketi ne odskaču cijenom.

Na Uskrs otvoreni svi hoteli

Opatijske terase već su pune

U Opatiji će za Uskrs biti otvoreni svi hoteli osim Liburnijinih Residenza, Belvederea i Ičića te Mediterana u Mošćeničkoj Dragi. U Liburnia riviera hotelima očekuje se tako za uskrsne blagdane ukupno oko 6.000 noćenja u njihovim objektima od Opatije do Mošćeničke Drage, doznajemo od voditeljice prodaje za alotmane Mojce Brubnjak.

Popunjeni su im hoteli Kristal i Admiral u Opatiji te Excelsior u Lovranu, a ostali zasad bilježe popunjenost od oko 60 posto kako u Opatiji, tako i u Mošćeničkoj Dragi, gdje će se otvoriti hotel Marina. Kako bi bili atraktivniji, u hotelu Bristol u Lovranu najviše su spustili cijenu. Tamo za uskrsni paket koji uključuje dva noćenja treba izdvojiti samo 420 kuna, a slobodnih soba, kažu, još ima. Doduše, taj hotel nema bazen, pa će gosti biti zamoljeni da prošeću do obližnjeg Excelsiora, gdje mogu plivati koliko žele. Najskuplji u ovoj grupaciji hotela, u kojem još ima mjesta, hotel je Ambasador s pet zvjezdica. Isti paket u tom hotelu košta 900 kuna, dok su sve sobe u hotelu Kristal s četiri zvjezdice rasprodane, iako su još stotinjak kuna skuplje.

Odličan buking za Uskrs imaju opatijski Milenij hoteli, koji su svojim gostima pripremili povoljne pakete s tri noćenja po cijeni od oko 1.500 kuna. Određeni broj soba u hotelima Milenij i 4 opatijska cvijeta čuvaju još isključivo za njihove stalne goste, čije su rezervacije u tijeku, dok je Milenij hotel Agava popunjen.

Prigodni paketi od tri noćenja rasprodani su i u hotelu Astoria iz Magnum grupe, dok se isti još mogu rezervirati u njihovom Bristolu po cijeni od 1.200 kuna te u hotelu Opatija s dvije zvjezdice, po cijeni od 730 kuna.

Privatni hotelijeri (pre)zadovoljni

Privatni hoteli u Opatiji također ne kriju zadovoljstvo popunjenošću svojih kapaciteta za vrijeme nadolazećih praznika. Voditelji marketinga i prodaje hotelskih kuća s kojima smo razgovarali napominju da ne zaboravljaju ni na individualce, koji će stići na more u zadnji čas i tako, nadaju se, popuniti hotelske kapacitete u potpunosti.

Stanje bukinga za Uskrs u riječkim hotelima, Grand hotel Bonavia, Jadran, Kontinental i Neboder, na razini je prošle godine. Interes za Grand hotel Bonaviju, primjerice, pokazale su organizirane turističke skupine sa talijanskog, njemačkog i japanskog tržišta, no napominju da se situacija mijenja iz dana u dan te da je i dalje evidentan pojačan trend odgođenog bukinga, ali i 'last minute' rezervacija.

Na crikveničkom će području prema podacima tamošnje Turističke zajednice za uskrsne blagdane biti otvoren hotel Marina u Selcu, u kojem se prigodni paket s tri noćenja cijeni na 1.160 kuna, zatim u Crikvenici hoteli Therapia (isti aranžman 1.400 kuna), Villa Ružica, Mediteran, Villa Aurora i Kaštel. 'Do sada imamo 220 rezervacija u Jadran hotelima. Uz naš Kaštel, otvorit ćemo još najvjerojatnije dva hotela, Omoriku i Varaždin, ali sve ovisi o upitima turista', rekla nam je voditeljica prodaje Ljubica Domijan. Na vinodolskom području će biti otvoreni Novi Spa Hotels & Resort i hotel Lišanj te pansion Lavanda.

Lošinj spreman za turiste

Mali Lošinj

Turistički promet na otocima uvelike ovisi o vremenu. Bude li sunčano, uz strane turiste, hotelijeri sjevernojadranskih otoka nadaju se i velikom broju domaćih gostiju, koji se, kažu, najčešće za odmor na moru odlučuju samo par dana prije blagdana. Na Krku će početkom travnja biti otvoren hotel Adriatic u Omišlju, Beli Kamik u Njivicama, Villa Rova i Malin u Malinskoj, Koralj u Krku, Kanajt, Omorika i Park u Puntu te u Baški hoteli Corinthia, Zvonimir i Tamaris. Neki od njih također nude bogate uskrsne aranžmane u koja su uključena tri noćenja, primjerice hoteli Malin, Corinthia, Zvonimir, Koralj, po cijeni od oko 1.000 kuna.

Na Lošinju sve je spremno za dolazak turista. Iako su sramežljivo počeli s rezervacijama, za uskrsne blagdane očekuje se oko 3.000 gostiju. Uz Auroru, otvorit će se hoteli Bellevue i Punta te niz manjih hotela i kampovi, a na tom otoku očekuje ih manifestacija Miomirisi i okusi Lošinja, čašćenje ispred crkve ili pak planinarenje na Križni put prema slavnoj Kalvariji.

Rabljani su za Uskrs pripremili gostima tri hotela, Arbianu, Rab i Padovu. Dok je u Arbiani do sada rezervirano oko 60 posto hotelskog kapaciteta, što je, kažu, bolje nego lani, hotel Rab bilježi tek 30 posto popunjenosti, a u Padovi se pribilježilo 350 gostiju. Iako iz Imperijalove Padove poručuju da zasad nisu zadovoljni brojem prijavljenih gostiju, optimistični su i nadaju se da će im lijepo vrijeme privući goste kako bi im predsezona bila uspješna.

Nikako ne smijemo zaobići gorski dio Primorsko-goranske županije, koji će, ako je vjerovati nekim prognozama, Uskrs možda dočekati u snijegu. Odsjesti se može u hotelima Bitoraj, Jastreb i Risnjak, motelu Breza i pansionima Ela i Petrus. 'Smještaj u Gorskom kotaru za vrijeme Uskrsa dosad nije bio značajnije tražen, pa nemamo nekih posebnih prigodnih aranžmana, ali naši su objekti otvoreni tijekom cijele godine te za Uskrs očekujemo uglavnom domaće goste', kaže direktor TZ općine Fužine Marinko Jakovljević.