PROVODE IZVIDE

USKOK zatražio dokumentaciju u slučaju Zlatar Violić

25.03.2015 u 20:22

Bionic
Reading

USKOK je još prošli tjedan, kada je u javnosti buknula afera vezana uz nepravilnosti u Ministarstvu kulture, zatražio od Državnog ureda za reviziju svu dokumentaciju prikupljenu za izvješće o reviziji, potvrđeno je tportalu iz DORH-a. Iako USKOK tek provodi izvide, ukoliko pronađe konkretne dokaze o kaznenom djelu, sada već bivšoj ministrici Andrei Zlatar Violić mogla bi zaprijetiti i optužba za zlouporabu položaja i ovlasti

'Državno odvjetništvo Republike Hrvatske je, sukladno uobičajenom postupanju iz ranijih godina, po primitku izvješća Državnog ureda za reviziju dostavilo ga nadležnim državnim odvjetništvima radi postupanja sukladno svojim zakonskim ovlaštenjima odnosno razmatranja i ocjenjivanja sadrže li nepravilnosti koje je istaknuo Državni ured za reviziju ujedno i obilježja kakvog kaznenog djela za koje se progon poduzima po službenoj dužnosti', odgovorili su na upit tportala iz DORH-a.

Naime takva procedura uobičajena je kada se radi o državnoj reviziji, no u konkretnom slučaju u Ministarstvu kulture u sve se upleo i USKOK.

'S obzirom da iz sadržaja izvješća Državnog ureda za reviziju nije razvidno tko je i na koji način počinio nepravilnosti, Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta prošli tjedan zatražio je od Državnog ureda za reviziju dostavu sve raspoložive dokumentacije na osnovi koje je sastavljeno navedeno izvješće', kazali su za tportal u DORH-u.

Da je DORH zatražio dokumentaciju vezanu uz reviziju u Ministarstvu kulture, potvrdili su nam i u samom Državnom uredu za reviziju. Naime iz izvješća revizije nije bilo jasno tko je točno odgovoran za nepravilnosti, odnosno za malverzacije sa službenim karticama. S obzirom da sukladno Vladinoj uredbi pravo na službenu karticu imaju i ministar i njegov zamjenik, od Državnog ureda za reviziju pokušali smo doznati tko je točno bio odgovoran za nepravilnosti.

'Državni ured za reviziju u izvješćima o obavljenoj reviziji piše o pojavama koje su utvrđene vezano uz nepravilnosti u poslovanju subjekta revizije, ne navodeći imena fizičkih i nazive pravnih osoba. U skladu s odredbom članka 13. stavka 3. Zakona o Državnom uredu za reviziju, dokumentacija, isprave, izvješća, evidencije i druge informacije dobivene tijekom obavljanja revizije mogu se koristiti samo za izradu izvješća o obavljenoj reviziji', poručili su za tportal iz Državnog ureda za reviziju.

Naveli su još jedan razlog zbog kojeg ne mogu odgovoriti na naše pitanje.

'S obzirom da je dokumentacija na traženje dostavljena Državnom odvjetništvu i da je predmet u postupku, u skladu s odredbama Zakona o državnom odvjetništvu ne smiju se davati nikakve informacije vezano uz predmet', poručili su iz Državnog ureda za reviziju.

Ukoliko USKOK nakon izvida protiv Zlatar Violić pokrene istragu te podigne optužnicu, mogla bi se naći u sličnoj situaciji kao i Neven Jurica, bivši veleposlanik u SAD-u koji je zbog nenamjenskog trošenja novca i peglanja službenih kartica, odnosno zbog zlouporabe položaja i ovlasti, osuđen na godinu dana zatvora.

Podsjetimo, prema nalazu državne revizije za 2013, u Ministarstvu kulture su podizana gotovinska sredstva korištenjem poslovne kreditne kartice izvan blagajničkog poslovanja. Na taj način je došlo do nepoštivanja odluke o uvjetima korištenja kreditnih kartica. Prema istom nalazu revizije, do vremena obavljanja revizije (lipanj 2014) vraćen je cjelokupan iznos sredstava. Jednako tako, državna revizija upozorila je da su u Ministarstvu kulture isplaćivane akontacije za službena putovanja na koja se nikada nije otišlo.