AFERA 'PLANINSKA'

USKOK protiv Sanadera podignuo i petu optužnicu, optuženi i Čobanković te Fiolić

Milinović Sanader Čobanković

Milinović Sanader Čobanković

Izvor: Cropix / Autor: Damjan Tadić/Cropix

Protiv bivšeg premijera Ive Sanadera USKOK je podigao i petu optužnicu koja se odnosi na slučaj Planinska. Optužnica je na sud stigla jučer kasno poslijepodne, potvrdio je glasnogovornik Županijskog suda u Zagrebu Krešimir Devčić. Dodijeljena je sucu Zoranu Luburiću, koji će je nakon pregleda dati na odgovor optuženima, a potom kroz nekoliko tjedana sazvati sjednicu optužnog vijeća na kojoj će se odlučivati o njezinoj osnovanosti, kazao je Devčić ne želeći govoriti o sadržaju optužnice

Uz Sanadera, optuženi su i bivši ministar Petar Čobanković, bivši saborski zastupnik HDZ-a Stjepan Fiolić, glavni direktor Inženjerskog biroa Mladen Mlinarević te Mesnice Fiolić i Centar za reprodukciju u stočarstvu. Riječ je aferi iz 2009. Vlada je tada za 79,9 milijuna kuna, po dvostruko većoj cijeni od realne, unajmila zgradu u Planinskoj ulici u Zagrebu od Hypo-Leasinga Kroatien. Leasing je uzet na 10 godina, od 2010. do 2019, što je dodatno povećalo proračunski trošak za PDV, kamate i ostale troškove leasinga. Odluka o kupnji donesena je na zatvorenom dijelu sjednice Vlade 2. travnja 2009. Hypo je zgradu u Planinskoj ulici kupio od Fiolića.

Navodno je Čobanković u istrazi sve priznao rekavši da je radio na izričit zahtjev Sanadera te da je i njega i Fiolića upozoravao da je riječ o prevelikoj cijeni. Nagađa se da se nagodio s USKOK-om za kaznu od oko godinu dana zatvora. Fiolić je nakon uhićenja priznao prodaju zgrade po uvećanoj cijeni, tvrdeći da je sav novac ostao kod njega. No naknadno je promijenio iskaz rekavši da je oko 17 milijuna kuna odnio Sanaderu, na njegov zahtjev. Istražiteljima je otkrio i mjesto na svom imanju na kojem je Sanaderu skrivao dio vrijednih umjetničkih slika za kojima se tragalo. Sanader je u istrazi odbacio te optužbe.

Protiv bivšeg premijera podignute su optužnice i u slučajevima Hypo, Ina-MOL, Fimi media te HEP-Dioki.


MIP u utorak o skidanju imuniteta Čobankoviću

Saborsko Mandatno-imunitetno povjerenstvo u utorak će odlučivati o zahtjevu za davanjem odobrenja za pokretanje kaznenog postupka protiv HDZ-ovog zastupnika Petra Čobankovića, a zahtjev se najvjerojatnije odnosi na optužnicu u slučaju Planinska o čijem sadržaju se u USKOK-u još uvijek ništa ne može doznati.

Mediji su već ranije objavili da je Čobanković u istrazi sve priznao rekavši da je radio na izričit zahtjev Sanadera te da je i njega i Fiolića upozoravao da je riječ o prevelikoj cijeni. Nagađa se da se nagodio s USKOK-om za kaznu od oko godinu dana zatvora.

U pozivu koji je predsjednica MIP-a Gordana Sobol uputila članovima povjerenstva navodi se da optužnica zbog obimnosti nije priložena uz materijale za sjednicu, već se može dobiti na uvid.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi