nova odbijenica

Uskok odbio prigovore na odbačaj kaznene prijave u aferi Hotmail

04.09.2018 u 16:17

Bionic
Reading

Kolegij Uskoka odbacio je kao neosnovane prigovore Živog zida i Slobodne Hrvatske protiv rješenja iz lipnja kojim su odbačene kaznene prijave protiv premijera Andreja Plenkovića, bivše potpredsjednice Vlade i ministrice gospodarstva Martine Dalić, bivšeg Vladinog izvanrednog povjerenika u Agrokoru Ante Ramljaka te ministra financija Zdravka Marića u aferi Hotmail.

Naime, nakon provedene rasprave, Kolegij Ureda je utvrdio da su izvidima u ovom predmetu cjelovito obuhvaćeni svi segmenti prijavljenih događaja te je rješenjem o odbačaju ispravno utvrđen izostanak obilježja kaznenih djela za koja se progon poduzima po službenoj dužnosti pa stoga navodi prigovora kao i njima priložena dokumentacija niti na jedan način ne dovode u pitanje osnovanost pobijanog rješenja o odbačaju.

Protiv odluke Kolegija Uskoka podnositelji prijave imaju pravo prigovora Odjelu za unutarnji nadzor Državnog odvjetništva Republike Hrvatske, objavilo je Državno odvjetništvo na svojoj internetskoj stranici. Riječ je o prijavama koje su Živi zid i Slobodna Hrvatska podnijeli zbog sumnje u trgovinu utjecajem i zloporabe povlaštenih informacija, a Uskok je utvrdio da "nisu ostvarena obilježja prijavljenih kaznenih djela".

N1 televizija objavila je u kolovozu transkripte ispitivanja u Uskoku Martine Dalić, Ante Ramljaka i Zorana Besaka iz izvida nakon kaznene prijave Živog zida i Slobodne Hrvatske iz kojih proizlazi da je premijer Plenković, ali i vrh HDZ-a, od početka bio upoznat s formiranjem radne skupine za Agrokor koju je inicirao Most pod uvjetom da u čitavom procesu ne sudjeluje ministar financija.

Zdravko Marić je, prema iskazu, bio na sedam, a ne samo na dva sastanka o kojima je raspravljalo Povjerenstvo za sprečavanje sukoba interesa. U opsežnim iskazima navode se i pojedinosti o izvješćima za Agrokor, formiranju radnih skupina, tzv. grupi Borg te pritiscima bivše potpredsjednice Vlade na medije i njenoj suradnji s čelnicima Fine i SOA-e.

  • +3
Martina Dalić podnijela je ostavku na funkcije potpredsjednice Vlade i ministrice gospodarstva nakon izbijanja afere Hotmail. Izvor: Pixsell / Autor: Tomislav Miletic/PIXSELL