obavljeni izvidi

Odbačena prijava Živog zida protiv Plenkovića, Dalić, Ramljaka i Marića u aferi Hotmail

18.06.2018 u 16:06

Bionic
Reading

Nakon što su političke stranke Živi zid i Slobodna Hrvatska podnijele kaznene prijave protiv Andreja Plenkovića, predsjednika Vlade Republike Hrvatske, Martine Dalić, bivše potpredsjednice Vlade i ministrice gospodarstva, poduzetništva i obrta, Ante Ramljaka, izvanrednog povjerenika Vlade u Agrokoru i Zdravka Marića, ministra financija u Vladi Republike Hrvatske zbog afere Hotmail provedeni su izvidi te je USKOK donio rješenje o odbačaju kaznenih prijava

U kaznenim prijavama koje se temelje na tekstovima i porukama elektroničke pošte objavljenim na internetskom portalu Index.hr, navodi se da su prijavljene osobe, koristeći svoje službene dužnosti, namjerno obmanjivale hrvatsku javnost o stanju u društvu Agrokor neovlašteno otkrivali povlaštene informacije, te time posebnoj skupini fizičkih i pravnih osoba omogućili ostvarenje imovinske koristi.

Tijekom provedenih izvida pribavljena je relevantna dokumentacija uključenih trgovačkih društava, komunikacija elektroničke pošte, te su uzete izjave određenih osoba. Tako pribavljene činjenice i podaci analizirani su zajedno s javno dostupnim podacima te je zaključeno da u radnjama imenovanih nisu ostvarena obilježja prijavljenih kaznenih djela, a niti drugih kaznenih djela za koja se postupak provodi po službenoj dužnosti.

Naime, utvrđeno je da na strani prijavljenih osoba ne postoji veza između odabira osoba koje su činile radnu skupinu za izradu Zakona o postupku izvanredne uprave u trgovačkim društvima od sistemskog značaja za Republiku Hrvatsku i potom angažiranja nekih od njih kao izvanrednog povjerenika i njegovih savjetnika, odnosno utjecaja na izbor glavnog savjetnika za restrukturiranje i njegovih podugovaratelja. Slijedom navedenog doneseno je rješenje o odbačaju kaznenih prijava.

  • +43
Sva lica Ante Ramljaka Izvor: Pixsell / Autor: Miranda Cikotic

Provedenim izvidima isključivo razmatrana eventualna kaznena odgovornost prijavljenih osoba, dok drugi vidovi odgovornosti nisu bili predmet razmatranja budući da nisu u nadležnosti državnog odvjetništva.