KAZNA VEČERNJEM LISTU?

USKOK istražuje kako je iscurio Sanaderov iskaz

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 10.10.2011 19:08
  • Objavljeno 10.10.2011 u 19:08
novine sanader korupcija hdz

novine sanader korupcija hdz

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

USKOK je danas počeo istraživati kako je iskaz Ive Sanadera na prvom ispitivanju pred zamjenicama ravnatelja USKOK-a dospio u novine te je li odgovorna osoba iz Večernjeg lista, a samim time i Večernji list kao pravna osoba, objavom detalja iz snimljene obrane okrivljenika, počinio kazneno djelo odavanja službene tajne

'Nakon što je Večernji list u nedjelju 9. i u ponedjeljak 10. listopada 2011. objavio dijelove snimljenog prvog ispitivanja osumnjičenika u kaznenom predmetu protiv okrivljenog I. S., USKOK je u ponedjeljak prijepodne započeo s provođenjem izvida i dokaznih radnji kako bi se utvrdilo tko je odao podatke iz tog spisa', navodi se u danas objavljenom priopćenju na internetskoj stranici USKOK-a, u kojem su navedeni samo inicijali okrivljenog I.S.

Večernji list je, dodaje se u priopćenju, u nedjelju 9. i u ponedjeljak 10. listopada 2011. objavio članke u kojima je objavljen sadržaj dokazne radnje prvog ispitivanja I. S. koji je svoju obranu dao zamjenicama ravnatelja USKOK-a.

'Iz sadržaja članka objavljenih u ovim dnevnim novinama evidentno je da je novinar Večernjeg lista do tih podataka mogao doći samo pregledavanjem DVD-a na kojem je snimljen iskaz ovog osumnjičenika. Naime, u skladu sa Zakonom o kaznenom postupku sadržaj prvog iskaza osumnjičenika se ne diktira na zapisnik nego snima posebnim uređajem i bez pregledavanja te snimke novinar nije mogao objaviti navedene članke', stoji u priopćenju.

'Kako je izvor podataka objavljenih u spornim člancima upravo DVD sa snimkom obrane to su izvršene provjere tko raspolaže navedenom snimkom. Provjerom je utvrđeno da uz USKOK i obranu okrivljenika, koji po Zakonu odmah po ispitivanju raspolažu navedenom snimkom, kopiju snimka obrane dobili su i branitelji drugih okrivljenika iz tog predmeta. Naime, sukladno Zakonu svi osumnjičenici i njihovi branitelji u pojedinom predmetu imaju pravo uvida u spis i skladno Zakonu o kaznenom postupku i pravo razgledavanja, prepisivanja, preslikavanja i snimanja spisa u kojem je postupanje tajno (čl. 183. st. 2. ZKP-a), a koje su pravo pojedini od njih i iskoristili', navodi se u priopćenju USKOK-a.

Dakle, ističe se u priopćenju, 'Ured nije jedini koji je u posjedu navedene snimke i stoga su tendenciozne tvrdnje kako je Ured te snimke dao neovlaštenim osobama. Svrha je tih tvrdnji skrenuti pozornost s mogućih počinitelja i samim time diskreditirati rad državnog odvjetništva u cjelini stvaranjem predodžbe o tome kako upravo 'iz USKOK-a cure informacije''.

Ovo nije prvi slučaj takvog postupanja i do sada je, kako stoji u priopćenju, Ured u više navrata tražio ili sam provodio izvide i dokazne radnje kako bi se utvrdile osobe koje su odgovorne za povredu tajnosti istrage.

'Objavljivanje sadržaja dokazne radnje prvog ispitivanja osumnjičenika i prebacivanje odgovornosti za odavanje tajnosti postupka na Ured ukazuje kako nije dovoljno samo ukazati na kršenje zakona, te kako se bez kaznenog progona ne može zaštititi tajnost postupka', navodi USKOK i napominje kako je 'u niz navrata, pa čak i dopisima Večernjem listu odgovorne upozoravao na odredbu članka 30. stavak 2. Zakona o USKOK-u prema kojoj odredbi se bez odobrenja ravnatelja ne smiju objaviti podaci o kaznenom progonu u predmetima iz nadležnosti USKOK-a jer je neovlašteno objavljivanje ovih podataka kazneno djelo odavanja službene tajne iz čl. 351. KZ-a'.

'Kako sva upozorenja nisu dala rezultate to je USKOK započeo s dokaznim radnjama i izvidima radi donošenja odluke je li odgovorna osoba iz Večernjeg lista, a samim time i Večernji list kao pravna osoba, objavom detalja iz snimljene obrane okrivljenika, počinio kazneno djelo odavanja službene tajne iz čl. 351. Kaznenog zakona', stoji na kraju priopćenja USKOK-a.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi