DVOSTRANI UDAR

Uragan i tropska oluja usmrtili 40 Meksikanaca

17.09.2013 u 11:38

Bionic
Reading

U Meksiku je u ponedjeljak i dalje trajalo jako nevrijeme u kojem je smrtno stradalo najmanje 40 ljudi, a više desetaka tisuća osoba je raseljeno od subote nakon što su zemlju pogodili tropska oluja Manuel na pacifičkoj obali i uragan Ingrid na istoku zemlje

Otkad se bilježe meteorološki podaci u Meksiku, ta zemlja nikada nije doživjela velike oluje s dvije strane u isto vrijeme.

Jake kiše i vjetrovi ovog vikenda su zahvatili više od 20 od 32 meksičke države uz poplave, bujice i odrone tla koji su uništili brojne kuće, ceste i komunikacije.

Meksički predsjednik Enrique Pena Nieto se u ponedjeljak vratio iz Acapulca, na Tihom oceanu, gdje su blokirani brojni meksički i strani turisti.

Prema posljednjim podacima saveznih vlasti diljem zemlje je najmanje 40 ljudi poginulo, nakon što je 12 osoba izgubilo živote u odronu u državi Veracruz, na istoku zemlje, rekao je jedan glasnogovornik civilne zaštite te zemlje, prenosi agencija France presse.

Uragan Ingrid koji je prešao u tropsku oluju pri dolasku na kopno tijekom ponedjeljka ujutro, kretao se prema unutrašnjosti zemlje uz vjetrove od 100 km/h i jake kiše.

Prema američkom centru za praćenje uragana NHC, baziranom u Miamiju, Ingrid bi sljedećih sati trebao slabjeti.

Od vikenda je više do dvije trećine zemlje zahvaćeno olujama, rekao je ministar unutrašnjih poslova Miguel Angel Osorio Chong. Na pacifičkoj obali oluja Manuel je u ponedjeljak također slabjela.