O AFERAMA NI RIJEČI

Uprava HAC-a smijenjena zbog 'loše klime'

božidar kalmeta

božidar kalmeta

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX /

Vlada je danas na zatvorenom dijelu sjednice smijenila predsjednika i dva člana Uprave Hrvatskih autocesta (HAC), a za novog predsjednika Uprave predložila je Stjepka Bobana, dosadašnjeg predsjednika Uprave Hrvatskih cesta (HC), potvrdio je novinarima ministar prometa Božidar Kalmeta

Razlog smjene je loša klima koja se stvorila unutar te javne tvrtke, izjavio je nakon sjednice Vlade Kalmeta.

Vlada je Skupštini HAC-a predložila opoziv dosadašnjeg predsjednika Uprave Jurice Prskala i dva člana Uprave Marija Lovrinčevića i Ivice Mlinarevića. U Upravi HAC-a kao član ostaje Josip Sapunar. Umjesto Bobana, na mjesto predsjednika uprave HC-a dolazi njen dosadašnji član Jakov Krešić.

'Odnosi unutar HAC-a, klima koja se stvorila u i oko njega, odnosi između Uprave i sindikata, sve to je dovelo do vrlo teškog funkcioniranja i nemogućnosti vođenja te vrlo važne tvrtke, javnog poduzeća', rekao je Kalmeta.

Negirao je da je do smjena došlo zbog istrage koju u HAC-u provodi USKOK i ponovio da je razlog 'klima nepovjerenja i podmetanja u kojoj se ne može normalno raditi'.

Vjeruje da će se, nakon imenovanja nove uprave, stvari u toj tvrtki stabilizirati te da će ona normalno funkcionirati.

Stjepko Boban, novi čelni čovjek HAC-a, potvrdio je za HTV da policija provodi istragu u tvrtki. 'Postoje službeni istražni postupci, ali to nije moj posao. Ja mislim da je primarno da se unutar same tvrtke poprave odnosi između uprave i zaposlenih', rekao je Boban. 

Boban je u Hrvatske ceste je stigao 2002. godine, još u vrijeme vlade Ivice Račana, i to na mjesto člana Uprave. Dolaskom HDZ-a na vlast napredovao je na mjesto predsjednika Uprave HC-a.

Član je HDZ-a, a do dolaska u HC četiri je godine radio za njemačku građevinsku tvrtku Walter Bau. Prije toga je deset godina projektirao ceste u jednom zagrebačkom projektantskom uredu.

Osim stranačke iskaznice, uz aktualnu vlast vežu ga i rodbinske veze jer je nećak Dorice Nikolić, utjecajne članice HSLS-a i državne tajnice za socijalnu skrb. No, Boban tvrdi da Dorica Nikolić, žena njegovog ujaka, nije imala nikakve veze s njegovom karijerom.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi